Kementerian Kesihatan mengesahkan wabak demam kepialu atau tifoid menular di beberapa kawasan di ibu negara dan sebanyak 32 kes direkodkan sejak minggu pertama bulan Ogos lalu sehingga semalam.
Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr. Noor Hisham Abdullah berkata, daerah Titiwangsa mencatat bilangan kes tertinggi iaitu 16 kes diikuti Kepong (8), Lembah Pantai (4) dan Cheras (4) namun belum ada kes kematian dilaporkan.
Beliau berkata, kes demam kepialu yang berpunca daripada bakteria Salmonella Typhii pada mulanya dikesan dalam kalangan buruh binaan yang tinggal di Cheras dan bekerja berdekatan pusat bandar raya.
“Jabatan Kesihatan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur sedang menjalankan penyiasatan epidemiologi di lapangan bagi mengetahui punca jangkitan yang menyebabkan kejadian demam kepialu berlaku.
“Hasil siasatan di lapangan masih belum dapat merumuskan punca jangkitan serta jenis makanan yang dimakan kerana tiada persamaan di antara kes-kes tersebut,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.
Sementara itu, Noor Hisham berkata, pihaknya telah membuka bilik gerakan bagi menyelaras aktiviti penyiasatan dan kawalan.
Katanya, sejumlah 37 orang kontak terdiri daripada ahli keluarga, rakan sekerja dan pengendali makanan telah disaring dan 24 buah premis makanan diperiksa.
“Sejumlah 79 sampel najis dan empat sampel bekalan air minum diambil bagi mengesan kehadiran bakteria ini. Setakat ini belum ada sampel yang dilaporkan positif Salmonella Typhii.
“Pemeriksaan juga dijalankan di kilang-kilang pembekal ais. Di samping itu, aktiviti pemantauan dan kawalan melibatkan sistem pembekalan air telah dijalankan bagi memastikan kualiti bekalan air di Kuala Lumpur adalah baik,”katanya.
Menurutnya, Kuala Lumpur merupakan kawasan yang sentiasa mencatat kejadian penyakit demam kepialu yang rendah setiap tahun. - Utusan
Maka Keris bersetuju dengan Menteri Wilayah Persekutuan. Ini kerana sikap para peniaga yang ingin membayar murah sehingga sanggup menggajikan warga asing sebagai tukang masak.
Yang paling tidak sedap untuk didengar, ada dikalangan mereka tidak membuat pemeriksaan kesihatan serta tiada permit. Ketegasan oleh DS Tengku Adnan sememngnya wajar.
Sampai bila harus kita beri muka? Apa sudah tidak cukup tukang masak di Malaysia ini?
K7L : Kalau untuk Maid tak apa kot.. bukan untuk kedai makan...
Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr. Noor
Hisham Abdullah berkata, daerah Titiwangsa mencatat bilangan kes
tertinggi iaitu 16 kes diikuti Kepong (8), Lembah Pantai (4) dan Cheras
(4) namun belum ada kes kematian dilaporkan.
Beliau berkata, kes demam kepialu yang berpunca daripada bakteria Salmonella Typhii pada mulanya dikesan dalam kalangan buruh binaan yang tinggal di Cheras dan bekerja berdekatan pusat bandar raya.
“Jabatan Kesihatan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur sedang menjalankan penyiasatan epidemiologi di lapangan bagi mengetahui punca jangkitan yang menyebabkan kejadian demam kepialu berlaku.
“Hasil siasatan di lapangan masih belum dapat merumuskan punca jangkitan serta jenis makanan yang dimakan kerana tiada persamaan di antara kes-kes tersebut,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.
Sementara itu, Noor Hisham berkata, pihaknya telah membuka bilik gerakan bagi menyelaras aktiviti penyiasatan dan kawalan.
Katanya, sejumlah 37 orang kontak terdiri daripada ahli keluarga, rakan sekerja dan pengendali makanan telah disaring dan 24 buah premis makanan diperiksa.
“Sejumlah 79 sampel najis dan empat sampel bekalan air minum diambil bagi mengesan kehadiran bakteria ini. Setakat ini belum ada sampel yang dilaporkan positif Salmonella Typhii.
“Pemeriksaan juga dijalankan di kilang-kilang pembekal ais. Di samping itu, aktiviti pemantauan dan kawalan melibatkan sistem pembekalan air telah dijalankan bagi memastikan kualiti bekalan air di Kuala Lumpur adalah baik,”katanya.
Menurutnya, Kuala Lumpur merupakan kawasan yang sentiasa mencatat kejadian penyakit demam kepialu yang rendah setiap tahun.
- See more at:
http://www.utusan.com.my/berita/nasional/32-kes-demam-kepialu-dikesan-di-ibu-negara-1.148528#sthash.51cRKDw7.dpufBeliau berkata, kes demam kepialu yang berpunca daripada bakteria Salmonella Typhii pada mulanya dikesan dalam kalangan buruh binaan yang tinggal di Cheras dan bekerja berdekatan pusat bandar raya.
“Jabatan Kesihatan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur sedang menjalankan penyiasatan epidemiologi di lapangan bagi mengetahui punca jangkitan yang menyebabkan kejadian demam kepialu berlaku.
“Hasil siasatan di lapangan masih belum dapat merumuskan punca jangkitan serta jenis makanan yang dimakan kerana tiada persamaan di antara kes-kes tersebut,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.
Sementara itu, Noor Hisham berkata, pihaknya telah membuka bilik gerakan bagi menyelaras aktiviti penyiasatan dan kawalan.
Katanya, sejumlah 37 orang kontak terdiri daripada ahli keluarga, rakan sekerja dan pengendali makanan telah disaring dan 24 buah premis makanan diperiksa.
“Sejumlah 79 sampel najis dan empat sampel bekalan air minum diambil bagi mengesan kehadiran bakteria ini. Setakat ini belum ada sampel yang dilaporkan positif Salmonella Typhii.
“Pemeriksaan juga dijalankan di kilang-kilang pembekal ais. Di samping itu, aktiviti pemantauan dan kawalan melibatkan sistem pembekalan air telah dijalankan bagi memastikan kualiti bekalan air di Kuala Lumpur adalah baik,”katanya.
Menurutnya, Kuala Lumpur merupakan kawasan yang sentiasa mencatat kejadian penyakit demam kepialu yang rendah setiap tahun.
Kementerian
Kesihatan mengesahkan wabak demam kepialu atau tifoid menular di
beberapa kawasan di ibu negara dan sebanyak 32 kes direkodkan sejak
minggu pertama bulan Ogos lalu sehingga semalam.
Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr. Noor
Hisham Abdullah berkata, daerah Titiwangsa mencatat bilangan kes
tertinggi iaitu 16 kes diikuti Kepong (8), Lembah Pantai (4) dan Cheras
(4) namun belum ada kes kematian dilaporkan.
Beliau berkata, kes demam kepialu yang berpunca daripada bakteria Salmonella Typhii pada mulanya dikesan dalam kalangan buruh binaan yang tinggal di Cheras dan bekerja berdekatan pusat bandar raya.
“Jabatan Kesihatan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur sedang menjalankan penyiasatan epidemiologi di lapangan bagi mengetahui punca jangkitan yang menyebabkan kejadian demam kepialu berlaku.
“Hasil siasatan di lapangan masih belum dapat merumuskan punca jangkitan serta jenis makanan yang dimakan kerana tiada persamaan di antara kes-kes tersebut,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.
Sementara itu, Noor Hisham berkata, pihaknya telah membuka bilik gerakan bagi menyelaras aktiviti penyiasatan dan kawalan.
Katanya, sejumlah 37 orang kontak terdiri daripada ahli keluarga, rakan sekerja dan pengendali makanan telah disaring dan 24 buah premis makanan diperiksa.
“Sejumlah 79 sampel najis dan empat sampel bekalan air minum diambil bagi mengesan kehadiran bakteria ini. Setakat ini belum ada sampel yang dilaporkan positif Salmonella Typhii.
“Pemeriksaan juga dijalankan di kilang-kilang pembekal ais. Di samping itu, aktiviti pemantauan dan kawalan melibatkan sistem pembekalan air telah dijalankan bagi memastikan kualiti bekalan air di Kuala Lumpur adalah baik,”katanya.
Menurutnya, Kuala Lumpur merupakan kawasan yang sentiasa mencatat kejadian penyakit demam kepialu yang rendah setiap tahun.
- See more at:
http://www.utusan.com.my/berita/nasional/32-kes-demam-kepialu-dikesan-di-ibu-negara-1.148528#sthash.51cRKDw7.dpufBeliau berkata, kes demam kepialu yang berpunca daripada bakteria Salmonella Typhii pada mulanya dikesan dalam kalangan buruh binaan yang tinggal di Cheras dan bekerja berdekatan pusat bandar raya.
“Jabatan Kesihatan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur sedang menjalankan penyiasatan epidemiologi di lapangan bagi mengetahui punca jangkitan yang menyebabkan kejadian demam kepialu berlaku.
“Hasil siasatan di lapangan masih belum dapat merumuskan punca jangkitan serta jenis makanan yang dimakan kerana tiada persamaan di antara kes-kes tersebut,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.
Sementara itu, Noor Hisham berkata, pihaknya telah membuka bilik gerakan bagi menyelaras aktiviti penyiasatan dan kawalan.
Katanya, sejumlah 37 orang kontak terdiri daripada ahli keluarga, rakan sekerja dan pengendali makanan telah disaring dan 24 buah premis makanan diperiksa.
“Sejumlah 79 sampel najis dan empat sampel bekalan air minum diambil bagi mengesan kehadiran bakteria ini. Setakat ini belum ada sampel yang dilaporkan positif Salmonella Typhii.
“Pemeriksaan juga dijalankan di kilang-kilang pembekal ais. Di samping itu, aktiviti pemantauan dan kawalan melibatkan sistem pembekalan air telah dijalankan bagi memastikan kualiti bekalan air di Kuala Lumpur adalah baik,”katanya.
Menurutnya, Kuala Lumpur merupakan kawasan yang sentiasa mencatat kejadian penyakit demam kepialu yang rendah setiap tahun.
Kementerian
Kesihatan mengesahkan wabak demam kepialu atau tifoid menular di
beberapa kawasan di ibu negara dan sebanyak 32 kes direkodkan sejak
minggu pertama bulan Ogos lalu sehingga semalam.
Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr. Noor
Hisham Abdullah berkata, daerah Titiwangsa mencatat bilangan kes
tertinggi iaitu 16 kes diikuti Kepong (8), Lembah Pantai (4) dan Cheras
(4) namun belum ada kes kematian dilaporkan.
Beliau berkata, kes demam kepialu yang berpunca daripada bakteria Salmonella Typhii pada mulanya dikesan dalam kalangan buruh binaan yang tinggal di Cheras dan bekerja berdekatan pusat bandar raya.
“Jabatan Kesihatan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur sedang menjalankan penyiasatan epidemiologi di lapangan bagi mengetahui punca jangkitan yang menyebabkan kejadian demam kepialu berlaku.
“Hasil siasatan di lapangan masih belum dapat merumuskan punca jangkitan serta jenis makanan yang dimakan kerana tiada persamaan di antara kes-kes tersebut,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.
Sementara itu, Noor Hisham berkata, pihaknya telah membuka bilik gerakan bagi menyelaras aktiviti penyiasatan dan kawalan.
Katanya, sejumlah 37 orang kontak terdiri daripada ahli keluarga, rakan sekerja dan pengendali makanan telah disaring dan 24 buah premis makanan diperiksa.
“Sejumlah 79 sampel najis dan empat sampel bekalan air minum diambil bagi mengesan kehadiran bakteria ini. Setakat ini belum ada sampel yang dilaporkan positif Salmonella Typhii.
“Pemeriksaan juga dijalankan di kilang-kilang pembekal ais. Di samping itu, aktiviti pemantauan dan kawalan melibatkan sistem pembekalan air telah dijalankan bagi memastikan kualiti bekalan air di Kuala Lumpur adalah baik,”katanya.
Menurutnya, Kuala Lumpur merupakan kawasan yang sentiasa mencatat kejadian penyakit demam kepialu yang rendah setiap tahun.
- See more at:
http://www.utusan.com.my/berita/nasional/32-kes-demam-kepialu-dikesan-di-ibu-negara-1.148528#sthash.51cRKDw7.dpufBeliau berkata, kes demam kepialu yang berpunca daripada bakteria Salmonella Typhii pada mulanya dikesan dalam kalangan buruh binaan yang tinggal di Cheras dan bekerja berdekatan pusat bandar raya.
“Jabatan Kesihatan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur sedang menjalankan penyiasatan epidemiologi di lapangan bagi mengetahui punca jangkitan yang menyebabkan kejadian demam kepialu berlaku.
“Hasil siasatan di lapangan masih belum dapat merumuskan punca jangkitan serta jenis makanan yang dimakan kerana tiada persamaan di antara kes-kes tersebut,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.
Sementara itu, Noor Hisham berkata, pihaknya telah membuka bilik gerakan bagi menyelaras aktiviti penyiasatan dan kawalan.
Katanya, sejumlah 37 orang kontak terdiri daripada ahli keluarga, rakan sekerja dan pengendali makanan telah disaring dan 24 buah premis makanan diperiksa.
“Sejumlah 79 sampel najis dan empat sampel bekalan air minum diambil bagi mengesan kehadiran bakteria ini. Setakat ini belum ada sampel yang dilaporkan positif Salmonella Typhii.
“Pemeriksaan juga dijalankan di kilang-kilang pembekal ais. Di samping itu, aktiviti pemantauan dan kawalan melibatkan sistem pembekalan air telah dijalankan bagi memastikan kualiti bekalan air di Kuala Lumpur adalah baik,”katanya.
Menurutnya, Kuala Lumpur merupakan kawasan yang sentiasa mencatat kejadian penyakit demam kepialu yang rendah setiap tahun.
Mcm mana dengan kedai mamak 24jam, terbaru viral ulat di restoran mamak Nasmir....dan banyak kes lagi. Cakap jer....tengok la...bila persatuan restoren pergi jumpa dan bincang...kesihan selesai. Tak pernah tegas dan tidak akan tegas selama nya...percaya lah cakap aku.....
ReplyDeletekurangkan makan di luar,bawa bekal ketempat kerja atau mkan makanan kering-roti,biskut.mee mwgi lagi bagus dan sedap berbanding dgn mee goreng mamak.
ReplyDeleteAdmin,
ReplyDeleteTolong la block comment dari penurun nombor ekor ni. Mana2 blog dia kacau. Buat rosak aqidah ajer.
Orang rakyat malaysia amat minat dengan IMPOT, mula dari PATI,Pemain BolaSepak, Jurulatih Badmintan,Kon SULTAN di PMO,Duit derma dari negara arab,Nasi Arab, Kambing Arab,Rokok Keretek,Jerebu INDON,Penari Tiang Vietnam PRC,BERUANG Panda dari PRC Hegemony One Road One Chinese Dream,8 juta warga asing atas dasar terbukaan liberalisasi,RM500 milyun VAPES.
ReplyDeleteKira terbaik lah kalau kena 48 kes typhoid fever yang sudah berabad lama di hapus kan.
Endless possibilities-masin lah mulut Ah Jib Gor,bapa pendatang .
arjuna waspada
changkat lobak.