03/04/2018

Tun M, Siapa Sebenarnya Pinggir Sabah dan Sarawak?Tun M, sejarah tak pernah menipu… Di kala Tun M tuduh kerajaan PM Najib Razak pinggirkan Sabah dan Sarawak, Tun M sedar tak selama 22 tahun jadi PM dulu apa kemajuan yang dibawa kepada dua negeri itu? 

Sabah dahulu, pernah jadi negeri termiskin di Malaysia bila Tun M ambil hak rakyat di sana, kemudian bila ada pemimpin tempatan lawan, Tun M sumbat dia bawah ISA. Begitu juga Sarawak. Tun M baru-baru ni kata dia akan semak semula Perjanjian Malaysia 1963 kalau Pakatan menang PRU14. 

Tun M lupa ke, dia sediri yang hapuskan keistimewaan dan hak orang Sabah dan Sarawak berkaitan pembekalan elektrik, industri gas dan industri tenaga. 

Berbeza dengan Tun M yang jadi PM berpuluh tahun, Najib yang baru jadi PM tak sampai 10 tahun dah bawa pelbagai manfaat untuk rakyat Sabah dan Sarawak yang ‘diabaikan’ waktu Tun M dahulu. 

Pemimpin tempatan diberi ruang yang besar dalam kabinet, sentiasa adakan perbincangan antara kerajaan pusat dan kerajaan negeri. Pembangunan semakin pesat, ekonomi semakin berkembang malah peruntukan kepada Sabah dan Sarawak semakin bertambah setiap tahun. Zaman Tun M dahulu, ada buat macam ni?  

K7L : Ini manusia yang hancurkan dari dalam..

0 ulasan:

Post a comment

Nak Pesan Awal-Awal

Keris 7 Lok kata :
korang sume nak komen apapon..aku tak kisah..tapi kalau komen tu boleh didakwa di mahkamah..aku akan bekerjasama dengan pihak berkuasa dan tidak akan bertanggung jawab ke atas komen yang korang buat..anda tulis..anda dapat...

Arkib Keris 7 Lok

busuk