11/02/2018

Soalan-Jawapan Tentang Kes Rafizi Yang Dipenjara 30 Bulan!S. Apa yang terjadi?
J. Rafizi disabitkan melanggar akta kerahsiaan perbankan disebabkan oleh pendedahan beliau mengenai penyata akaun bank pihak lain dalam sidang akhbar (SA) pada 12 Mac 2012.

S. Tahun 2012? Tetapi ini adalah 2018. Kenapa begitu lewat hal ini diselesaikan?
J. Hal ini terjadi kerana Rafizi terus menunda perbicaraan tersebut. Dia mencabar untuk mengubah hakim, dia mencabar undang-undang untuk mengatakan perbuatan BAFIA tidak berperlembagaan. Dan apabila dia kalah, dia membuat rayuan dan telah menyebabkan terjadinya penangguhan kepada kes BAFIA sebenar selama bertahun-tahun.

S. Apa yang dia dedahkan di SA tersebut?
J. Beliau mengatakan bahawa syarikat National Feedlot Corp Sdn Bhd (NFC Sdn Bhd) telah menggunakan sebahagian daripada pinjaman mudah yang bernilai RM250 juta daripada pihak kerajaan untuk membeli sebuah kondominium mewah.

S. Ya Tuhanku! Adakah ia benar?
J. Ianya sama sekali tidak benar. Oleh itu,  NFC Sdn Bhd telah menfailkan saman fitnah yang berasingan terhadap SA pada hari yang sama terhadap Rafizi selepas beliau turut didapati berbohong mengenai isu tersebut. Beliau juga diperintahkan  supaya membayar ganti rugi RM300 ribu kepada NFC.

S. RM300k? Kasihan Rafizi. Adakah dia berjaya membayar ganti rugi yang dikenakan ke atasnya?
J. Ya, beliau berjaya membayar ganti rugi sebanyak RM300 ribu selepas beliau membuat rayuan meminta sumbangan daripada orang awam. 

S. Oleh itu, jika apa yang dituduh Rafizi di SA yang menggunakan penyata bank adalah satu pembohongan, apakah motif sebenarnya Rafizi untuk menjadi "pemberi maklumat"?
J. Rafizi telah berkata dusta malah beliau bukan orang yang mendedahkan masalah di projek lembu NFC tetapi Laporan Ketua Audit Negara tahun 2010 yang telah mendedahkan perkara terbabit dan bukannya Rafizi.

S. Tetapi sebagai pemberi maklumat, adakah Rafizi dilindungi?
J. Tidak. Beliau tidak mendaftarkan dirinya sebagai pemberi maklumat di bawah Akta Pemberi Maklumat 2010 dan beliau juga tidak mengikut peruntukan di bawah akta itu. Oleh itu, dia tidak berkelayakan sebagai pemberi maklumat

S. Apakah masalah besar mengenai tindakan seseorang yang menunjukkan penyata akaun orang lain?
J. Ia merupakan perjanjian yang sangat besar kerana kerahsiaan perbankan adalah asas sistem perbankan kami yang bukan hanya di Malaysia malah di seluruh dunia. Bayangkan jika saya menunjukkan penyata akaun bank dan kad kredit anda kepada rakan gadis anda atau kepada orang ramai. Saya pasti anda juga tidak mahu itu berlaku kerana ia melanggar privasi anda.

S. Tapi kenapa mahkamah tidak pernah memberi peluang? Sekurang-kurangnya sekali kepada Rafizi kerana beliau kelihatan seperti orang yang baik (walaupun kelihatan seperti orang bodoh untuk berbohong).
J. Tidak boleh. Sekiranya mahkamah mengatakan ia bukan satu jenayah jika menunjukkan penyata akaun orang lain, maka ianya akan digunakan sebagai contoh kes bagi kes-kes lain pada masa akan datang. Ini bermakna kerahsiaan perbankan akan terhenti di Malaysia.

S. Oh begitu, tetapi bagaimana pula dengan pinjaman RM250 juta?
J.  Pinjaman mudah bukan wang percuma untuk NFC. NFC masih perlu membayar balik pinjaman bersama dengan faedah RM5 juta setahun. Ia tidak seperti bayaran RM305 juta untuk laporan yang terlalu mahal untuk Terowong Pulau Pinang di mana anda tidak boleh mendapatkan semula wang itu.

S. Lari topik sedikit. Oh ya, RM305 juta hanya digunakan untuk membayar laporan projek di Pulau Pinang dan ia dianggap langkah yang sangat "bijak" walaupun tiada jalan raya pun untuk sebagai tanda untuk memulakan pembinaan projek mega tersebut dalam tempoh 5 tahun. Apakah yang dikatakan oleh Rafizi "pemberi maklumat" mengenai projek Terowong ini?
J. Tiada apa-apa yang dikatakan oleh Rafizi.

S. Tetapi bukankah Rafizi bertindak sebagai pemberi maklumat? 
J. Ya jika Rafizi dianggap sebagai pemberi maklumat, dia merupakan pelampau pemberi maklumat. Namun, anda harus ingat bahawa Rafizi pernah mengakui bahawa tugasnya adalah untuk menghasut rakyat supaya membenci kerajaan setiap hari. (menghasut rakyat setiap hari untuk membenci kerajaan).

S. Anda mesti menampar saya? Dia mengatakan begitu sebenarnya?
J. Ya, betul. Lihat pengakuannya di youtube ini: https://youtu.be/_wflqvKGeJI

S. Baiklah, Adakah NFC pernah membayar balik pinjaman?
J. Benar, memang NFC ada membayar balik ansuran pinjaman setiap tahun sehingga tahun 2013 sebnyak  RM34.98 juta.

Tetapi menjelang tahun 2014, mereka sudah tidak boleh membayar balik pinjaman kerana kerajaan telah membekukan semua akaun mereka sementara menunggu siasatan.

S. Jadi apakah yang berlaku kepada duit dan aset syarikat tersebut ?
J. Ianya masih lagi dibekukan oleh kerajaan, untuk mengawal wang tunai.

S. Adakah wang sebnyak RM250 juta itu masih boleh dipulihkan.
J. Terdapat dua tawaran dari syarikat asing JV untuk membeli projek tersebut bagi  menyelesaikan pinjaman tersebut. Tetapi tidak mendapat kelulusan dari kerajaan kerana ianya masih lagi dalam siasatan.

S. Adakah kenaikan jumlah ternakan lembu berlaku?
J. Ya. Laporan Ketua Audit Negara mengatakan kenaikan hasil ternakan hampir mencecah 4,000 ekor lembu pada tahun 2010 tetapi hanya mencapai 40% daripada sasaran awal.

S. 40%? Tetapi mengapa NFC Sdn Bhd berjaya laksanakan?
J. NFCorp Sdn Bhd sebenarnya melibatkan 8,000 ternakan dalam memenuhi syarat. Tetapi disebabkan kerajaan gagal memenuhi keperluan mereka untuk membina pusat penyembelihan untuk menyembelih lembu  dan jalan ke tapak projek tersebut menyebabkan NFC corp terpaksa menangguhkan rancangan awal mereka. Laporan Ketua Audit Negara sebenarnya sangat menekankan perkembangan infra oleh Kementerian Agri, tidak kepada syarikat.

S. Jadi ada kelewatan yang berlaku disebabkan oleh kerajaan. Bagaimanakah perkara ini mempengaruhi NFC?
J. NFCorp Sdn Bhd masih perlu membayar faedah tahunan ke atas pinjaman. Jadi, dengan lebihan wang yang ada, mereka telah melabur dalam beberapa hartanah - pulangan diterima melalui tanah dan kondominium digunakan untuk membayar faedah pinjaman. Melabur dalam hartanah di bawah nama syarikat (bukan nama persendirian) dibenarkan dalam perjanjian pinjaman.

S. Jadi, apa yang berlaku kepada kondominium dan tanah ini?
J. Seperti mana-mana pelaburan hartanah pada tahun 2010-2011, kesemuanya dilihat ketara dalam harga. Mereka semua dalam nama syarikat - bukan individu.

S. Kembali ke Rafizi. Apakah kesan dariapa sidang akhbar yang dilakukan pada Mac 2012.
J. Selain daripada dipenjarakan selama 30 bulan dan mengisytiharkan tempat berehat dan perlu membayar ganti rugi RM300 ribu, penipuan dan provokasi itu direka untuk menjatuhkan syarikat dan projek tersebut menetapkan semula perancangan kerajaan untuk pemeliharaan daging lembu.

S: Adakah terdapat sebarang tindakan yang diambil terhadap NFC?
J: Ya, selain daripada disiasat dan diperjelaskan oleh SPRM dan polis, pengerusi mereka Dr Mohamad Salleh telah didakwa kerana tidak mendapat kelulusan dari lembaga pengarah sendiri untuk membeli hartanah di bawah nama syarikat itu. Beliau telah di bebaskan melalui proses undang-undang yang panjang. Mahkamah mendapati beliau tidak bersalah seperti mana  yang dikatakan oleh Rafizi.

S: Jadi, undang-undang tidak dijatuhkan kepada orang yang mendedahkan rasuah dan membiarkan korupsi tanpa apa-apa tindakan?
J: Sebagaimana yang dikatakan oleh Rafizi dan pihak pembangkang, terdapat dua kes mahkamah yang berasingan membuktikan Rafizi sebenarnya berbohong dan telah melanggar undang-undang.

S. Bagaimana dengan Rafizi? Adakah dia menerima manfaat daripada cubaan untuk menjadi wira dan berpura-pura sebagai penyampai maklumat?
J. Ya. Secara tidak langsung Rafizi yang sebelum ini tidak dikenali, terus menjadi terkenal. Dia kemudiannya telah dicalonkan bagi merebut kerusi Parlimen Pandan yang telah dimenanginya pada PRU13. Melalui kemenangan itu dia telah memperoleh gaji bebas cukai sebanyak RM30ribu sebulan.  Kemasyhuran ini juga membolehkan beliau mendapat jutaan derma di bawah asasnya sendiri.

S. Bermakna dia menerima banyak manfaat daripada ini.?
J. Ya, lebih banyak daripada anda dan saya yang hanya boleh berteriak "lembu dalam kondominium" di FaceBook. Malah ini kemudian terbukti menjadi slogan palsu dan fitnah.

K7L : Penjara sebab jahat.. 

0 ulasan:

Post a Comment

Nak Pesan Awal-Awal

Keris 7 Lok kata :
korang sume nak komen apapon..aku tak kisah..tapi kalau komen tu boleh didakwa di mahkamah..aku akan bekerjasama dengan pihak berkuasa dan tidak akan bertanggung jawab ke atas komen yang korang buat..anda tulis..anda dapat...

Arkib Keris 7 Lok

busuk