11/02/2018

DAP Buktikan Mereka Ketua Pembangkang Malaysia?


'

Dengan kerusi majoriti dimiliki DAP berbanding parti lain dalam pakatan pembangkang Salleh berkata DAP yang menentukan apa yang patut dilakukan.

Kerjasama yang dijalin dengan PPBM (Bersatu) sekadar untuk memberikan Pakatan muka Melayu untuk memancing pengundi Melayu. Dr Mahathir Mohamad hanyalah boneka untuk memenangi undi Melayu dan diketengahkan kononnya sebagai pemimpin pembangkang tetapi tidak mempunyai kuasa untuk memutuskan apa yang patut dilakukan walaupun dalam perkara seperti kerusi.

DAP sentiasa berkuasa dan membuat keputusan apa yang patut dilakukan. Pada 1990,  DAP yang membuat keputusan untuk menubuhkan pakatan pembangkang dengan Semangat 46 tetapi bukannya dengan PAS.

Pada 1999, sekali lagi DAP memutuskan untuk menubuhkan pakatan pembangkang dengan PAS tetapi pada 2001 DAP keluar daripada pakatan itu dan bergerak secara solo.

Kemudian pada pilihan raya umum 2008, sekali lagi DAP mengumumkan penubuhan Pakatan Rakyat dan selepas pilihan raya umum 2013 mengumumkan Pakatan Rakyat tidak lagi wujud.

Walaupun mereka sepatutnya berkerja berdasarkan konsensus, semua keputusan dan pengumuman dibuat oleh Kit Siang dan bukannya oleh mana-mana pemimpin pakatan yang lain.

Sejak 1990 sehingga kini, Lim telah menunjukkan bahawa DAP yang sebenarnya berkuasa dan mereka yang membuat keputusan apa yang patut dilakukan walaupun mereka mendakwa setiap orang dalam pakatan pembangkang adalah rakan kongsi yang setara.

Bagaimanapun, tindakan Kit Siang bagi tempoh kira-kira 30 tahun lepas telah menunjukkan bahawa hanya apa yang dikehendaki DAP adalah penting dan jika ada sesiapa yang tidak menuruti kehendak DAP mereka akan disingkirkan

K7L : Selamatkan siapa?..

0 ulasan:

Post a Comment

Nak Pesan Awal-Awal

Keris 7 Lok kata :
korang sume nak komen apapon..aku tak kisah..tapi kalau komen tu boleh didakwa di mahkamah..aku akan bekerjasama dengan pihak berkuasa dan tidak akan bertanggung jawab ke atas komen yang korang buat..anda tulis..anda dapat...

Arkib Keris 7 Lok

busuk