09/11/2012

#BarCouncilKantoi : Pilihanraya Bar Council Dicemari Pengundi Hantu?
Kantoi apa? Kredibiliti dan integriti Majlis Peguam Negara tercalar akibat Bar Council 2013 Election. Mengapa? Kerana melihat kepada beberapa situasi menimbulkan keraguan serta boleh mewujudkan ketirisan didalam pemilihan kali ini.

Bar Council dilihat sebagai satu badan yang menyokong BERSIH namun mereka tidak praktik sama seperti tuntutan BERSIH. Kini kita dapat lihat apa yang diminta mereka sebenarnya cuma satu hipokrasi. Minta macam-macam walhal mereka sendiri tidak telus.

Undian mereka semuanya melalui pos. Mereka pos kepada 14000 ahli Bar Council. Katanya di poskan kepada semua 14000 ahli. Mengapa boleh wujud ketirisan? Kerana tiada bukti pengeposan dilakuakn kepada semua ahli yang berdaftar dibawah Bar Council. Ini envelop yang digunakan :
Jika mereka pos menggunakan envelop ini, ia akan terus masuk kedalam peti undi. Tetapi jika dihantar dengan envelop lain, urusetia yang akan terima dahulu. Sudah tentu urusetia akan buka dahulu. Bukankah mereka boleh periksa siapa yang tidak cukup 12 undi dan mereka boleh tambah undi mengikut pilihan mereka? Ini bukanlah satu perkara mustahil. Boleh sangat mereka tolong undi sebelum masukkan kedalam peti undi kan? Ketirisan kedua yang dapat kita lihat adalah melalui kertas undi Bar Council.
Setiap kertas undi mempunyai nombor siri tetapi bahagian nombor siri digelapkan. Tiada sebarang pengesahan yang boleh membuktikan seorang ahli mengundi satu kertas undi. Dalam erti lain, sesiapa sahaja boleh membuat undian lebih daripada satu undi.

Mengikut undang-undang pilihanraya Bar Council, setiap ahli berhak untuk undi maksimum sebanyak 12 orang. Kalau ada yang undi dua sahaja, tak mustahil ada orang lain tolong tambahkan undi apabila undian dikira. Siapa yang tahu? Nak menangkan kroni macam-macam cara orang boleh  buat. Ini bukan PRU13 yang dipantau oleh SPR.

Bar Council tidak menggunkan badan pemantau antarabangsa untuk pilihanraya mereka. Mereka tidak menggunakan sistem dakwat kekal bagi mengesahkan satu orang mengundi satu kali sahaja. Ini pula peti undi yang mereka gunakan.Peti undi ini terdapat di Pejabat Bar Council. Anehnya mengapa mereka tidak gunakan kotak lutsinar sama seperti Tuntutan BERSIH. Mengapa tiada pengawal bebas dan berkecuali untuk menjaga kotak tersebut. Kalau ada sebarang pembohongan undi siapa tahu? Ada kemungkinan bukan sesiapa sahaja boleh masukkan kertas pengundi hantu di dalam peti tersebut?


Sekarang ini siapa yang tidak telus? Maka tidak mustahil Bar Council akan dapat Presiden beraspirasi pembangkang sebab mereka suka main politik kotor. Kenapa tidak serapkan 8 tuntuntan BERSIH dalam pilihanraya mereka untuk menunjukkan itu adalah tuntutan yang baik?

Ambiga tak mahu panggil orang Australia untuk pantau pilihanraya Bar Council?

K7L : Minta tuntutan untuk PRU13 bukan main hebat..pilihanraya sendiri kantoi?

1 ulasan:

  1. DISEBABKAN TERCATAT NAMA PEGUAM ORG TAK PERNAH PERTIKAIKAN.SEMUANYA BENAR BELAKA TIADA YG TIDAK BENAR.

    ReplyDelete

Nak Pesan Awal-Awal

Keris 7 Lok kata :
korang sume nak komen apapon..aku tak kisah..tapi kalau komen tu boleh didakwa di mahkamah..aku akan bekerjasama dengan pihak berkuasa dan tidak akan bertanggung jawab ke atas komen yang korang buat..anda tulis..anda dapat...

Arkib Keris 7 Lok

busuk