23/03/2012

Biodata Imam 'Baling Selipar' ? @farizmusa Tak Ada Akal Ke Bela Orang Macam Ni?
Esok geng 'Pelapor Polis PKR' yang diketuai Fariz Musa dan beberapa kumpulan akan berhimpun untuk membela 'nasib' Hoslan Hussin iaitu individu yang telah membaling selipar ke arah hakim. Ada beberapa rentetan kisah sebenar di sebalik kisah baling selipar yang rakyat harus tahu mengenai Hoslan!

Ramai yang tidak tahu mengenai isu pengosongan Rumah Wakaf Masjid Ar-Rahimah, Kg. Pandan, Cheras, Kuala Lumpur.
Siapa Hoslan Hussin?

Bekas Imam Rawatib Masjid Ar-Rahimah, Kg. Pandan, Cheras, Kuala

Kad Pengenalan : 660103-08-6171.

Lahir : Perak

Alamat Lama : No. 28 Jalan Jujur 3/2 Taman Bakti, Ampang, Selangor.

Pendidikan : Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

Isteri : Pn Noorliza Binti Mat Isa (berkahwin pada 6 Ogos 1995)

Anak : 7 orang iaitu 2 perempuan dan 5 lelaki.

Status Pekerjaan Terkini : Juruteknik Air Sungai di Alam Sekitar Malaysia Sdn. Bhd. No. 19 Jalan Astaka U8/84, Bukit Jelutung Ind. Park, Shah Alam, Selangor.

Kenderaan : Motorvan - WEY 2956, Motosikal Honda EX5 - BFD 962 dan sering menggunakan kenderaan majikannya iaitu sebuah kereta jenis Proton GEN 2, No. Pendaftaran BKA 8719.

Kronologi Peristiwa Sebelum Baling Selipar

Beliau mula dilantik sebagai Pembantu Bilal di Masjid Ar-Rahimah pada tahun 2004. Setelah itu beliau telah diberikan kebenaran oleh Pengerusi Masjid ketika itu untuk tinggal di rumah yang telah diwakafkan oleh pihak MARA kepada Masjid Ar-Rahimah yang dikenali sebagai rumah contoh REDA dengan dikenakan sewa bulanan. Pada tahun 2007, beliau telah memohon jawatan sebagai Imam Rawatib di Masjid Ar-Rahimah. Permohonan tersebut telah diterima oleh Ahli Jawatankuasa Masjid dan beliau telah diberi pentauliahan oleh Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) pada bulan Mac 2007.

Pada bulan Mac 2008, pihak DBKL telah mengeluarkan notis untuk merobohkan rumah yang didiami oleh beliau bagi menjalankan projek pembinaan jalan. Pihak pengurusan masjid akur dengan perintah tersebut kerana setelah disemak dengan Bahagian Pembangunan Dan Pelaburan MAIWP mendapati tiada dokumen yang dapat membuktikan tanah dan rumah tersebut adalah milik Masjid Ar-Rahimah.

Setelah rumah tersebut dirobohkan, Hj. Hoslan bin Hussin telah ditawarkan rumah Projek Perumahan Rakyat (PPR) oleh DBKL. Walau bagaimanapun beliau enggan berpindah ke PPR dan telah diberikan kebenaran sementara menduduki sebuah kuaters masjid yang kosong.

Bagaimana dia mula buat perangai?


Ia bermula apabila seorang Imam Rawatib Masjid berkenaan bernama Hj. Hoslan bin Hussin telah ditamatkan perkhidmatan atas beberapa masalah disiplin dan tingkah laku pada 1 Nov. 2008. (Imam Rawatib ialah Imam gantian atau Imam tidak tetap yang dilantik oleh pihak pengurusan masjid dengan tauliah oleh Jabatan Agama Islam. Pentauliahan oleh Jabatan Agama Islam adalah perlu bagi melayakkan Imam Rawatib mendapat elaun tugas). Sehubungan itu, beliau telah diarahkan supaya mengosongkan kediaman beliau beralamat No. 4331-3 Rumah Wakaf Masjid Ar-Rahimah, Kg. Pandan bagi tujuan didiami oleh penggantinya. Arahan tersebut merupakan prosedur biasa apabila seseorang itu bukan lagi kakitangan masjid.

Semenjak pemecatan tersebut sehingga kini, Hj. Hoslan bin Hussin telah melakukan pelbagai usaha secara berterusan termasuk mendapatkan sokongan dari arwah Dr Lo` Lo` binti Ghazali - Ahli Parlimen Titiwangsa (MP PAS) agar jawatannya sebagai Imam Rawatib dikembalikan kepadanya dan dapat terus mendiami kediaman tersebut. Sehubungan itu, MP Titiwangsa telah menghantar satu surat kepada Pengarah JAWI bagi menyatakan sokongan kepada Hj. Hoslan bin Hussin dan meminta beliau dikekalkan sebagai Imam Rawatib. Beliau juga bertindak untuk terus tinggal di rumah wakaf tersebut walaupun pelbagai usaha telah dibuat oleh pihak pengurusan masjid termasuk memotong bekalan eletrik dan air
ke kediaman tersebut.

Ada lagi cerita pasal dia? Pecah masuk kuarters? Curi air dan elektrik? Tunggu....

Apapun memang sudah menjadi kelaziman oleh puak pembangkang untuk membela siapa sahaja orang yang dikritik oleh Barisan Nasional. Sampaikan penulis buku setan yang hina Rasullulah pun mereka bela! Dengarnya Hoslan ini pun bakal jadi calon PAS? Dah takde orang yang lebih baik?

K7L : Malam sikit ya!..siapa tahu pasal Hoslan ni mesti terkejut..

4 ulasan:

 1. ini lah yang di kate kan xbleh nak terime kenyataan..

  ReplyDelete
 2. gambar dia tu macammenyokong 1 malaysia je...

  ReplyDelete
 3. dia ni muka pun hitam. tak nampak pun NUR yr bersinar dr mukanya. mmg patut meringkuk dlm penjara sebab kurang ajar. itulah kalau melantik imam yg tak sekolah tinggi. tak pandai tapi dia ingat semua org nak tipu dia ... bangang !!!!

  ReplyDelete
 4. ceritalah cerita yg sebenarnya walaupun pahit. Jgn buat fitnah yg bukan sekiranya tidak mengetahuinya.

  ReplyDelete

Nak Pesan Awal-Awal

Keris 7 Lok kata :
korang sume nak komen apapon..aku tak kisah..tapi kalau komen tu boleh didakwa di mahkamah..aku akan bekerjasama dengan pihak berkuasa dan tidak akan bertanggung jawab ke atas komen yang korang buat..anda tulis..anda dapat...

Arkib Keris 7 Lok

busuk