09/02/2013

9 Jenis Petir Yang Merbahaya! #GemuruhJiwa
Banyak petir yang berbahaya sehingga boleh meragut nyawa seseorang sehingga penting untuk kita mengetahui pada setiap satunya dan apa jenis petir tersebut. 


Petir adalah gejala alam yang biasanya muncul pada musim hujan di mana di langit muncul kilatan cahaya sesaat yang menyilaukan biasanya disebut kilat yang beberapa saat kemudian diikuti dengan bunyi menggelegar sering disebut sebagai Guruh. Perbezaan waktu kemunculan ini disebabkan adanya perbezaan antara kecepatan bunyi dan kecepatan cahaya.

1. St. Elmo's Fire


Petir jenis ini sangat kuat sehingga tanah akan berlubang apabila disambar olehnya. Apabila petir ini datang, tidak ada seorang pun berani untuk keluar rumah.

2. Boom


Ball Thunder adalah fenomena yang aneh, ia tidak dapat dipastikan bagaimana ia terhasil, ia juga boleh membahayakan kehidupan.

3. DeadlyDi Amerika Syarikat, sekitar 58 orang dibunuh setiap tahun oleh petir. Sekitar 250 orang bertahan hidup setiap tahun setelah disambar petir, namun sebahagian besar hidup dengan bekas luka tetap.

4. Cloud FlashesKetika kilat menyala di awan, kadang-kadang Anda dapat melihat garis di udara di sekitar badai. Itu disebut kilat awan-ke-udara, atau disebut sebagai "Anvil Crawler" Petir juga dapat melakukan perjalanan dari awan ke awan. 

5. Cloud-to-sea LightningPetir jenis ini sering dilihat di laut oleh para nelayan.

6. Mind-blowing BeautyPetir melalui udara memancarkan cahaya putih, tetapi dapat muncul sebagai warna yang berbeda bergantung pada keadaan cuaca. Kerana kelembapan, kabus, debu dan seperti dengannya, petir dapat muncul dalam warna merah atau oren dalam cara yang tidak sama ketika matahari terbenam.

7. Upper Atmospheric LightningPetir ini digelar sangat istimewa kerana ia jarang dapat dilihat.

8. Mulitple Strikes & Long Exposure Photos


Petir ini kelihatan seperti mercun, ia terjadi seperti itu kerana ia bergabung dengan angin yang sangat kuat sehinggakan ia seakan seperti meletup dengan banyak.

9. Sensational Volcanic-Lightning 


Petir jenis ini seperti bergabung dengan elemen-elemen yang lain seperti api, debu dan pasir. Petir jenis ini antara petir terpanjang.

Jadi semua jenis petir ini boleh lah kalau nak try tengok sendiri. Masa hujan tengok langit. Haha!

K7L : Kalau kena petir tu jangan tanya kenapa..

1 ulasan:

  1. Hebat kuasa Allah...errrr kalau naik bas peribadi kena baling batu - salah UMNO, naik kereta kena simbah cat - salah UMNO juga , naik trailer kena baling botol - memang salah UMNO...tapi kalau naik jet peribadi kena petir nak salahkan UMNO lagi ker?

    ReplyDelete

Nak Pesan Awal-Awal

Keris 7 Lok kata :
korang sume nak komen apapon..aku tak kisah..tapi kalau komen tu boleh didakwa di mahkamah..aku akan bekerjasama dengan pihak berkuasa dan tidak akan bertanggung jawab ke atas komen yang korang buat..anda tulis..anda dapat...

Arkib Keris 7 Lok

busuk