22/05/2013

Mengapa Ahli Parlimen Pembangkang Sering Minta Derma Ketika Ceramah Walhal Gaji Mereka Besar?


Seorang Ahli Parlimen boleh menjana pendapatan sehinggaRM10,000 sebulan termasuk elaun.

Merujuk Kertas Statut 235 Tahun 1983, Akta Ahli Parlimen (Saraan) 1980, seorang Ahli Parlimen diberikan elaun bulanan seperti untuk keraian (RM1,500), pemandu peribadi (RM1,200), perjalanan (RM1, 500) dan telefon (RM900).

Ahli Parlimen turut dibayar elaun sebanyak RM200 sehari apabila mereka menghadiri mesyuarat di Parlimen dan RM150 apabila mereka menghadiri mana-mana jemputan rasmi mesyuarat, taklimat, seminar atau pelbagai acara anjuran kementerian atau agensi-agensi kerajaan di peringkat persekutuan atau negeri.

Selain itu, Ahli Parlimen juga boleh menuntut elaun makanan(termasuk 25% untuk tips) dan bayaran untuk bilik hotel, bayaran caj dobi, tempat letak kenderaan, tol, dan wang belanja untuk membeli pakaian panas dan pakaian istiadat.

Faedah-faedah lain seorang Ahli Parlimen ialah mendapat rawatan perubatan percuma untuk diri mereka, pasangan dan anak-anak di bawah 21 tahun di hospital dan klinik kerajaan, pinjaman komputer, kereta dan perumahan, senjata api percuma dan lesen kenderaan, serta pencen dan ganjaran untuk perkhidmatan mereka di bawah syarat-syarat dan keadaan tertentu.


Persoalannya, ramai orang jarang mendengar ahli-ahli parlimen PAS, PKR dan DAP memberi sumbangan dan derma pada masyarakat. 

Yang pernah didengari mereka buat ceramah dan kutip duit. Rupanya, mahal juga gaji ahli parlimen PAS ini, cuma mereka hanya pandai berceramah politik sahaja tetapi sumbangan kepada rakyat amat kurang.

Apa cerita?

K7L : Siapa yang mempergunakan wang rakyat sekarang?..

5 ulasan:

 1. Rumah besorrrr
  Keluarga besorrrr
  Tanggungan besorrr
  Nafsu besorrrr

  ReplyDelete
 2. Wang derma tak kena income tax

  ReplyDelete
 3. Nk guna utk demonstrasi n byr pelacur untuk khidmat seks ... Mahfuz da mula ckp lucah da ..

  ReplyDelete
 4. Atok aku org kuat pas.. tp dok simpan janda.. cam sial..

  ReplyDelete
 5. memanglah.sbb pembangkang tak pakai duit rakyat nak bayar PSY 2 juta.apa lah bodohnye.gaji menteri sarwak tu dulu 13k je.skrg baru naik 39k kalah gaji najib..tapi harta berbillion. x kecoh pun?
  nak lawan tolonglah bagi fakta jgn AUTA je lebih.

  ReplyDelete

Nak Pesan Awal-Awal

Keris 7 Lok kata :
korang sume nak komen apapon..aku tak kisah..tapi kalau komen tu boleh didakwa di mahkamah..aku akan bekerjasama dengan pihak berkuasa dan tidak akan bertanggung jawab ke atas komen yang korang buat..anda tulis..anda dapat...

Arkib Keris 7 Lok

busuk