31/10/2012

6 Soalan Yang Nik Aziz Pun Tak Mampu JawabPernah dengar cerita tentang 6 soalan yang umat Islam boleh dapat manfaat jika memahaminya?


Suatu hari, Imam Al-Ghazali berkumpul dengan murid-muridnya lalu beliau bertanya :

1. Imam Ghazali = ”Apakah yang paling dekat dengan diri kita di dunia ini?"

Murid 1 = ”Orang tua“
Murid 2 = ”Guru“
Murid 3 = ”Teman“
Murid 4 = ”Kaum kerabat“

Imam Ghazali = ”Semua jawapan itu benar. Tetapi yang paling dekat dengan kita ialah MATI. Sebab itu janji Allah bahawa setiap yang bernyawa pasti akan mati ( Surah Ali-Imran :185)".

2. Imam Ghazali = ”Apa yang paling jauh dari kita di dunia ini?”

Murid 1 = ”Negeri China“
Murid 2 = ”Bulan“
Murid 3 = ”Matahari“
Murid 4 = ”Bintang-bintang“

Iman Ghazali = ”Semua jawapan itu benar. Tetapi yang paling benar adalah MASA LALU. Bagaimanapun kita, apapun keadaan kita, tetap kita tidak akan dapat kembali ke masa yang lalu. Oleh sebab itu kita harus menjaga hari ini, hari esok dan hari-hari yang akan datang dengan perbuatan yang sesuai dengan ajaran Agama”.

3. Iman Ghazali = ”Apa yang paling besar didunia ini?”

Murid 1 = ”Gunung“
Murid 2 = ”Matahari“
Murid 3 = ”Bumi“


Imam Ghazali = ” Semua jawapan itu benar, tapi yang besar sekali adalah HAWA NAFSU (Surah Al A’raf: 179). Maka kita harus hati-hati dengan nafsu kita, jangan sampai nafsu kita membawa ke neraka.”

4. IMAM GHAZALI” Apa yang paling berat didunia? “

Murid 1 = ”Baja“
Murid 2 = ”Besi“
Murid 3 = ”Gajah“


Imam Ghazali = ”Semua itu benar, tapi yang paling berat adalah MEMEGANG AMANAH (Surah Al-Azab : 72 ). Tumbuh-tumbuhan, binatang, gunung, dan malaikat semua tidak mampu ketika Allah SWT meminta mereka menjadi khalifah pemimpin) di dunia ini. Tetapi manusia dengan sombongnya berebut-rebut menyanggupi permintaan Allah SWT sehingga banyak manusia masuk ke neraka kerana gagal memegang amanah.”

5. Imam Ghazali = ”Apa yang paling ringan di dunia ini?”

Murid 1 = ”Kapas”
Murid 2 = ”Angin“
Murid 3 = ”Debu“
Murid 4 = ”Daun-daun”

Imam Ghazali = ”Semua jawapan kamu itu benar, tapi yang paling ringan sekali didunia ini adalah MENINGGALKAN SOLAT . Gara-gara pekerjaan kita atau urusan dunia, kita tinggalkan solat“

6. Imam Ghazali = ”Apa yang paling tajam sekali di dunia ini?“

Murid- Murid dengan serentak menjawab = ”Pedang“

Imam Ghazali = ”Itu benar, tapi yang paling tajam sekali didunia ini adalah LIDAH MANUSIA. Kerana melalui lidah, manusia dengan mudahnya menyakiti hati dan melukai perasaan saudaranya sendiri“K7L : Tak salah kalau kita faham kisah ini dengan betul..

1 ulasan:

  1. ko duk kutuk Tg nik aziz.ko jawab kat aq sape lagi pemimpin sederhana mcm dia.dia duduk rumah kayu tanpa pagar.ko cari lah rumah ahli umno mcm dia.dia tu tok guru .org belajar agama.ko ni entah baca fatihah pun tak betul

    ReplyDelete

Nak Pesan Awal-Awal

Keris 7 Lok kata :
korang sume nak komen apapon..aku tak kisah..tapi kalau komen tu boleh didakwa di mahkamah..aku akan bekerjasama dengan pihak berkuasa dan tidak akan bertanggung jawab ke atas komen yang korang buat..anda tulis..anda dapat...

Arkib Keris 7 Lok

busuk