24/02/2015

Cina Bagi Makan Melayu? - Bila Melayu Nak Sedar?
Kisah benar ni beb. Masa raya cina baru-baru ini, ada kiasah yang mengusik hati Keris. Ada tiga peristiwa yang berlaku membuatkan Keris terfikir, apa nasib Melayu di bumi Tanah Melayu ini.

Peristiwa 1 :


Hari Jumaat yang lepas, Keris nak cari pisau sebab ada kenduri kahwin saudara di Melaka. Ada tumbangkan lembu dua ekor. Terlupa nak bawa pisau jadi Keris and the gang berjalan satu pekan cari kedai yang jual. Kebanyakan kedai Melayu tutup. Sampailah kami jumpa satu kedai cina yang buka pada Hari Raya Cina!

Dia tanya mahu beli apa, kami cakap nak cari pisau potong daging lembu, dia bagi. Setel semua Keris tanya "Aunty apa pasal u tak cuti?" Aunty tu jawab "Kalau I tutup u mahu potong daging macamana?"


Peristiwa 2 :

Hari Ahad lepas semua orang nak balik ke rumah masing-masing. Biasanya Hari Raya Cina cuti bagi yang bekerja di Office agak panjang. Jadi Pakcik kepada Keris nak balik Johor. Elok jalan macam biasa nak balik tiba-tiba temperature naik. 

Kebiasaan di Kampung kami hari Ahad kedai Melayu banyak buka tapi hari itu semua kedai tutup kecuali satu kedai Cina. Kenapa dia buka? Dia kata kalau cuti macam ini lagi banyak rezeki datang.


Peristiwa 3 :

Kat kampung nak pergi ke pekan jauh. Jadi kita harapkan kedai-kedai runcit yang ada jelah kalau nak beli barang pun. Cari punya cari semua kedai tutup. Hari Raya Cina tapi semua kedai Melayu tutup! Haha!


And to be suprise! Ada kedai runcit cina yang buka. Tanya "Uncle apa pasal tak cuti raya!" Dia kata kalau wa tutup Melayu mahu makan apa?"Jadi dekat sini Keris nak bagitahu. Kalau Hari Raya Aidilfitri kita Melayu nak cuti beria tak apa. Sebab memang raya kita. Tapi ini raya bangsa lain. Keris  faham kita raikan perpaduan tapi kalau berniaga, kan itu waktu untung banyak?

Belajarlah cara mereka berniaga. Mereka tak dengki sesama bangsa mereka. bukak kedai kereta sebaris pun siap boleh pass-pass nak bagi sama untung. Kalau melayu bukak gerai nasi lemak sebelah pun dah siap santau bagai. Ini realiti. Berubahlah. Keris sayangkan Melayu ini. 

Tiga-tiga peristiwa tu jadi pada diri Keris sendiri. Terfikir juga sejauh mana Melayu mampu pergi dalam persaingan Ekonomi. Sedarlah. Bangkitlah. Kadang-kadang kita tak boleh juga salahkan bangsa lain yang monopoli benda-benda tertentu. Tepuk dada tanya hati.

K7L : Baik buruk.. aku tetap Melayu!...

9 ulasan:

 1. Dah sah melayu kan bodo

  ReplyDelete
 2. macam ni pun buat isu....cina kat hong kong buka kedai pada tahun baru cina......skarang ni cina susah cari makan.....melayu pukimak....

  ReplyDelete
 3. Melayu ni nama aje Islam tapi hasad dengki nombor satu . Rasa nya lebih baik jadi orang kafir tapi hati baik dari jadi orang Islam tapi hati busuk .

  ReplyDelete
 4. Besar punya BONGOK!!!!

  ReplyDelete
 5. SETUJU!!!!

  Melayu dengan hasat dengki sesama bangsa memang dah sebati sebab itu Bangsa dan Negara tergadai!!!

  ReplyDelete
 6. orang melayu tak nak cari dan beli kat kedai melayu itulah masalahnya... rasanya kat melaka ni banyak kedai melayu yang jual apa yang cina jua.... kedai hardware ada.... kedai tayar ada... bengkel kereata ada... pasar raya... kedai runcit ..dsb.... cuma masalahnya orang melayu lebih suka pergi kedai cina walaupun kedai melayu ada kat sebelah!!!

  Jadi kita tak perlu salahkan orang lain.... mula dengan diri sendiri ... nak beli barang pergi cari dan beli kat kedai Melayu/Islam... kat Melaka ada Maydin di MITC/ayer keroh atau Jasin.... kat area padang temu/alai/teluk mas/merlimau ada beberapa kedai hardware melayu.... di teluk mas, melaka ada kedai hardware melayu bukak 365 hari setahun... yang perlu cuma cari dan beli.... kalau nak seribu daya .... tak nak seribu dalih...

  ReplyDelete
 7. alhamdulillah tmpt aku..kedai org islam buka..kedai kepunyaan bangsa cina tutup kebanyakkanya...speedmart99 pun tutup sehari...

  -smh-

  ReplyDelete
 8. Saya duduk di Tmn Bukit Dahlia Pasir Gudang Johor, alhamdulilah kedai melayu banyak semua buka,kedai cina sikit semua tutup.

  ReplyDelete
 9. tempat aku.. cina ni apa raya pun dia cuti seminggu

  ReplyDelete

Nak Pesan Awal-Awal

Keris 7 Lok kata :
korang sume nak komen apapon..aku tak kisah..tapi kalau komen tu boleh didakwa di mahkamah..aku akan bekerjasama dengan pihak berkuasa dan tidak akan bertanggung jawab ke atas komen yang korang buat..anda tulis..anda dapat...

Arkib Keris 7 Lok

busuk