18/03/2015

Senarai 9 Melayu Yang Dibenci DAP?


PRU13 sehinggalah sekarang kita dapat lihat DAP menyerang beberapa individu Melayu. Sasaran utamanya adalah Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary. Kenapa? Ini sebabnya :


Tan Sri Syed Mokhtar Al­bu­­khary, 63, merupakan ahli perniagaan Melayu terkaya dengan nilai kekayaan sebanyak AS$2.9 bilion (RM10.44 bilion), mengikut maklumat yang dikumpul oleh majalah perniagaan, Forbes.

Beliau yang tidak mempunyai latar belakang pendidikan tinggi bermula kariernya sebagai pedagang beras dan kini menjalankan pelbagai perniagaan terutamanya menerusi syarikat tersenarai di Bursa Malaysia, iaitu MMC Corp. dan DRB-Hicom.

Syarikat-syarikatnya itu juga berjaya memenangi beberapa projek utama kerajaan seperti pengangkutan dan komunikasi.

Selain itu, perniagaannya turut meliputi industri tenaga, perladangan, pelabuhan dan pembekalan pertahanan.

Berdasarkan senarai 50 orang terkaya di Malaysia yang dikeluarkan majalah itu, Syed Mokhtar berada di kedudukan kelapan.


Sementara itu, Tan Sri Azman Hashim yang mengetuai perbankan AmBank Group, yang diasaskannya pada 1976 dengan nama Arab-Malaysian Merchant Bank, merupakan orang Melayu kedua terkaya dengan nilai kekayaan AS$865 juta (RM3.11 bilion).

Tempat ketiga ialah adik-beradik Tan Sri Shahril Shamsuddin dan Datuk Shahriman Shamsuddin yang merupakan taikun minyak dan gas (O&G) menerusi syarikat penyedia perkhidmatan O&G, SapuraKencana Petroleum Bhd. (SapuraKencana). Kekayaan terkumpul kedua-dua beradik itu ialah AS$860 juta (RM3.10 bilion).Seterusnya ialah Tan Sri Syed Azman Syed Ibrahim dengan nilai kekayaan sebanyak AS$740 juta (RM2.66 bilion). Beliau merupakan pemilik syarikat perkhidmatan helikopter, Weststar Aviation yang memberi tumpuan kepada sektor O&G.

Antara syarikat-syarikat yang menggunakan perkhidmatannya ialah Petronas Carigali, Shell dan Tullow Oil.Anak kepada bekas Perdana Menteri, Tan Sri Mokhzani Mahathir turut berada di dalam senarai keenam terkaya dengan kekayaannya AS$700 juta (RM2.52 bilion). Beliau baru-baru ini meletakkan jawatan daripada Lembaga Pengarah SapuraKencana, tetapi masih mengekalkan 9.12 peratus kepentingan dalam syarikat itu menerusi syarikat Khasera Baru.

Akibat kejatuhan harga minyak dunia serta kesannya kepada saham SapuraKencana, majalah Forbes meletakkan kedudukan Mokhzani di tempat ke-26 terkaya di Malaysia dengan nilainya menyusut kepada AS$700 juta (RM2.52 bilion).

Melayu terkaya berikutnya ialah Ahmayuddin Ahmad dengan kekayaan AS$600 juta (RM2.16 bilion). Beliau bersama orang ke-17 terkaya di Malaysia, Tan Sri G. Gnanalingam merupakan pengasas syarikat pelabuhan di Pelabuhan Klang, Westports Holdings.

Kekayaan Ahmayuddin melonjak 36 peratus menurut Forbes hasil keuntungan dan peningkatan saham syarikat pelabuhannya itu.


Pengerusi Eksekutif AirAsia Bhd., Datuk Kamarudin Meranun turut berada di dalam senarai dengan kekayaan sebanyak AS$540 juta (RM1.94 bilion) yang mengasaskan jenama penerbangan AirAsia bersama Tan Sri Tony Fernandes pada 2001. Beliau memulakan kerjayanya sebagai pengurus portfolio di Arab-Malaysian Merchant Bank dengan tumpuan perkhidmatan kepada individu berpendapatan tinggi.

Melayu terakhir yang berada di dalam senarai tersebut ialah Datuk Abdul Hamed Sepawi yang terlibat dalam industri pembalakan menerusi syarikatnya, Ta Ann Holdings dengan kekayaan AS$255 juta (RM918 juta). Selain itu, beliau turut terlibat di dalam sektor kelapa sawit, pembinaan dan O&G.

Mengikut senarai penuh 50 individu terkaya itu, Tan Sri Robert Kuok berada di kedudukan teratas dengan kekayaan AS$11.3 bilion (RM40.7 bilion) dengan asetnya menerusi syarikat PACC Offshore Services Holdings dan Wilmar International. Tempat kedua ialah T. Ananda Krishnan dengan kekayaan bernilai AS$9.7 bilion (RM34.9 bilion) menerusi jenama perniagaan Astro dan Maxis. – Utusan

K7L : Kenapa? Sebab mereka bantu bumiputera..

4 ulasan:

 1. Meranun tu Melayu ke???
  Perjuangan dia lebih kepada hak2 kristian dan kapir lain.

  Anyway, syabas Syed Mokhtar....semoga ramai lagi orang2 Melayu yang berjaya dan kekayaan negara bertuah ini tidak lagi dimonopoli oleh puak2 tertentu je!

  ReplyDelete
 2. Saya menganggap senarai Melayu terkaya yang ditulis oleh FMT yang diambil dari senarai 50 terkaya di Malaysia adalah suatu muslihat yang berniat jahat. Kenapa nak di-highlite-kan yang Melayu jika bukan untuk mengundang kritis yang melampau dari golongan bukan bumiputra? Dalam waktu yang sama kenapa mereka tidak senaraikan Malaysian Indian yang terkaya, seolah-olah tiada orang India yang kaya di negara ini? Dan Cina tidak perlu dinyata kerana jika tidak adanya Syed Mokhtar di "top ten list" maka tak akan ada Melayu langsung di tangga teratas.

  Saya link-kan artikel berkenaan dari FMT http://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2015/03/16/syed-mokhtar-richest-malay-on-forbes-list/

  Lihatlah betapa hasad dan dengki dan menghina komen-komen mereka ke atas Melayu-Melayu ini, seolah-olah rezeki Melayu itu jatuh ke riba sewaktu mereka tengah mengelamun bermimpi.

  ReplyDelete
 3. Cina kafir memang jahat......diakhirat kelak dlm neraka jahanam selama-lamanya..

  ReplyDelete
 4. DAP suruh Melayu paria iaitu PKR , kacau semua orang Melayu tapi Cina tak sentuh pun, bila Melayu kaya rasuah,kalau Cina rajin dan pandai?????? Yang celaka tu Melayu yang sanggup jilat mereka dan menjahanamkan bangsa sendiri.

  ReplyDelete

Nak Pesan Awal-Awal

Keris 7 Lok kata :
korang sume nak komen apapon..aku tak kisah..tapi kalau komen tu boleh didakwa di mahkamah..aku akan bekerjasama dengan pihak berkuasa dan tidak akan bertanggung jawab ke atas komen yang korang buat..anda tulis..anda dapat...

Arkib Keris 7 Lok

busuk