09/10/2014

Masjid Di Kedah Ada Lambang Yahudi? #Kegilaan #TeoriKonspirasiMctheory yang kongsikan semalam. Keris rasa memang perlu sebarkan juga.


Kita semua sedia maklum terdapat segelintir umat melayu yg amat fobia terhadap salib, yahudi dan sebagainya dan selalu percaya teori dan konspirasi.

Umum tahu symbol hexagram (star of david, maggen david, seal of solomon, najmat dawud, khatem sulaiman, cop sulaiman, perisai daud etc etc.)atau apa shj namanya pada hari ni adalah simbol yg di'associate dgn yahudi dan judaism. Israel pon guna simbol ni kat bendera dia.


Simbol ni boleh dikatakan terdapat dlm pelbagai agama, dan kebudayaan lain di seluruh donia, spt kristian, hindu, buddha , kabbalah dan jugak islam.

Simbol ni diperakui sebagai simbol identiti judaism dan yahudi hanya semenjak tahun 1800. Pada abad ke-17 meletakkan simbol ni di luar sinagog adalah amalan popular utk habaq kepada org ramai itu adalah rumah ibadat mereka spt mana orang kristian letak simbol salib di gereja. Kiranya semenjak kurun ke-17 sahaja simbol ni mula represent komuniti yahudi.

Simbol ni sebenarnya adalah simbol yahudi yg baru. Dalam jewish folklore, simbol ni adalah simbol yg ada pada perisai King David yg dipakai masa p berperang. Walaubagaimanapon teori ni disanggah kerana ikut tradisi lambang yahudi adalah Menorah.

simbol star of david dalam islam
Pada abad pertengahan (medieval) simbol ni dikenali sbg seal of solomon adalah simbol biasa dalam islam. jaman ottoman empire simbol ni digunakan sebagai perhiasan di mesjid, syiling dan bendera peribadi pasha (gelaran utk ranking tinggi dalam sistem politik empayar ottoman , lebey kurang mcm Lord British).

simbol ni jugak digunakan sbg bendera negeri Karamanoğlu, pada kurun ke-13 negeri ni adalah antara negeri terkuat di Anatolia. jaman la dikenali sebagai wilayah karaman. satu lagi emiriah Candaroğlu pong guna simbol ni kat bendera depa.
The Karamanid flag according to the Catalan AtlasFlag of Candar according to the Catalan Atlas

Simbol ni jugak boleh dilihat di masjid2 di seluruh donia termasuk di Malaysia.
to be more spesific masjid zahir alor staq.


masjid zahir alor staq

masjid2 lain
A Star of David inside the prayer niche of a 16th century mosque at Bakhchysaray.
A Solomon’s seal on a tombstone in old Mamilla, or Ma’man Allah(Sanctuary of God), a 13th century Mamluk Cemetery, which used to be, until 1948, Jerusalem’s main Muslim cemetery.

Digunakan dalam Quran lama.


Picture of Solomon’s seal in a Mosque near Al-Azhar,Cairo, Egypt is courtesy of "phool 4 XC" who published it on Flickr. The Mosque was constructed by a Mamluk Sultan in 1503 - 1504 AD. In this period Islamic Solomon’s seals were widely used.

Humayun Tomb, India


sumber:
http://en.wikipedia.org/wiki/Hexagram
http://star-of-david.blogspot.com/2006_09_01_archive.html

diharap lps ni kalo ada yang nampak logo ni di mana2 mesjid ka makam ka takyah la sentap kata dakyah yahudi la apa la. nampak ignorant sgt pasai agma sendri.

Turki uthmaniyyah pun gunakan lambang ni.. .. tu tembok yg keliling kota jerusalem (old city wall) pun ada lambang ni.. sultan suleiman the magnificient yg bina semula tembok tu dan lambang ni diletak kt tembok katanya berfungsi sebagai protection.


Di dalam Masjid Kapitan Keling Pulau Pinang pon ada.... Kalau sapa2 masuk sembahyang kat dalam, tengok kat hiasan kat atas.... ada dekat2 kubah tu... Lambang star of david...


Janganlah taksub sangat...jahil namanya


sumber daripetikanbuku.blogspot.com/2010/09/simbol-star-of-david-dalam-islam.html?m=1

2 ulasan:

 1. Sebenarnya puak Yahudi yg ciplak lambang tu drp org Islam. Org2 Islam zaman skang byk yg buta sejaraha, sbb tu bile tgk je lambang tu terus kaitkan dgn Yahudi walhal Yahudi yg ciplak lambang tu sebenarnya. Sebagai seorang Muslim, kita mesti meluaskan minda dgn ilmu2 supaya tak 'paranoid' dengan taktik2 halus musuh2 Allah utk mengeliru dan memperdaya umat Islam lebih2 lg di akhir zaman ni. Wallahu'alam.

  ReplyDelete
 2. Saya ada mengkaji berkenaan simbol ini. Kajian sendiri2. Secara peribadi saya mendapati simbol ini mempunyai maksud makna tertentu.

  Makna itu adalah baik. Secara common sense juga tidak mungkin ia tidak baik sebab simbol itu adalah gabungan dua tiga segi sama. Sesiapa pun boleh menindih dua segi tiga sama macam itu.

  Kalau tiga segi sama ada makna baik maknanya dua tiga segi sama sudah tentulah ada makna yang baik. Itu fitrah.

  Cuma malangnya bila ada kumpulan yang sesat dah gazet simbol ini menjadi milik kumpulan itu. Akibatnya simbol ini dah kena defame dan dilihat dengan makna negatif.

  Tetapi saya juga ingin memperingatkan dalam menjelaskan makna ini perlulah kita mengambil daripada orang-orang yang sebenarnya faham tentang makna sebenar.

  Kerana jika kita cuba mencari maknanya dari sumber yang salah, contohnya daripada ilmu kabalah Yahudi mungkin kita boleh terbelajar sesuatu yang salah juga. Sebab ilmu kabalah Yahudi dikatakan telah dipesongkan dan mempunyai unsur-unsur satanic.

  Maknanya secara hakikat kabbalah tidak boleh mewakili makna sebenar simbol ini walaupun seolah-olah puak ini telah berjaya gazet simbol ini untuk mereka. Memang sedih sebab ianya telah menjadi fitnah kepada makna sebenar simbol ini.

  Wallahua'lam.

  ReplyDelete

Nak Pesan Awal-Awal

Keris 7 Lok kata :
korang sume nak komen apapon..aku tak kisah..tapi kalau komen tu boleh didakwa di mahkamah..aku akan bekerjasama dengan pihak berkuasa dan tidak akan bertanggung jawab ke atas komen yang korang buat..anda tulis..anda dapat...

Arkib Keris 7 Lok

busuk