25/11/2015

Lawak Debat 1MDB - Untuk Ingatan Kita!


 

Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara Tony Pua perlu melepaskan jawatan beliau sebagai anggota Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) jika mahu berdebat dengan Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif 1Malaysia Development Berhad (1MDB), Arul Kanda Kandasamy.

Perkara tersebut diumumkan Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia yang berpandangan bahawa penyiasatan PAC yang merupakan jawatankuasa di bawah Parlimen mestilah telus.

Selain itu, Pandikar berkata Arul Kanda juga perlu dilucutkan sebagai saksi dalam siasatan PAC jika ingin meneruskan debat tersebut.

Justeru katanya, jika debat itu diteruskan tanpa mematuhi syarat yang dinyatakan beliau, maka beliau sedia meletakkan jawatan sebagai Speaker Dewan Rakyat.

"Kenapa harus terburu-buru (hendak mengadakan debat)? Adakah perbahasan itu akan dapat keputusan tuntas?

"Tidak bukan. Jadi kenapa harus terburu-buru... tetapi kalau Kerajaan mahu teruskan perdebatan, saya tidak mahu terlibat (dalam isu ini), saya sedia mengundur diri," katanya kepada Dewan Rakyat hari ini.

Selain itu, Pandikar juga mengemukakan syarat kepada saksi penyiasatan 1MDB, Arul Kanda bahawa beliau tidak lagi boleh terlibat dalam mana-mana bahagian siasatan dan prosiding PAC bagi mengekalkan ketelusan siasatan seleras dengan Peraturan Mesyuarat Dewan Rakyat.

Jelas Pandikar, beliau hanya menjalankan tugas sebagai Speaker di mana menjadi tanggungjawabnya untuk memastikan setiap ahli Dewan Rakyat mengikuti peraturan mesyuarat.

"Tanggungjawab Yang Berhormat adalah untuk debat isu yang penting, (berkaitan) rakyat jika dibenarkan oleh peraturan mesyuarat. Tanggungjawab badan eksekutif adalah mentadbir.

"Saya terpaksa menjalankan tugas sebagai speaker, saya tidak boleh benarkan debat isu 1MDB antara Tony dan Arul kerana PAC sedang menyiasat," katanya.

Menurut Pandikar, debat antara Pua dan Arul itu bertentangan dengan Peraturan Mesyuarat Dewan Rakyat 85 dan 23.

Peraturan Mesyuarat 85 memperuntukkan keterangan yang diambil dihadapan sesebuah jawatankuasa pilihan dan apa-apa surat yang dikeluarkan kepadanya tidak boleh disiarkan oleh siapa-siapa ahli jawatankuasa itu atau oleh siapa-siapa jua sebelum jawatankuasa itu membuat penyata itu kepada majlis.

Tambah Pandikar, apa-apa pendedahan, keterangan atau perkara yang dikemukakan kepada jawatankuasa juga adalah tertakluk kepada syarat yang diperuntukkan kepada Peraturan Mesyuarat 23 iaitu tiada ahli atau pegawai majlis dan tiada juru tringkas yang digunakan khidmat untuk mencatat minit keterangan dihadapan majlis atau mana-mana jawatankuasa boleh memberi keterangan di tempat lain.


Debat atau bual bicara secara siaran langsung di televisyen di antara Pua dan Arul Kanda juga dilihat mendapat 'lampu hijau' kerajaan apabila Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak memaklumkan bahawa Radio Televisyen Malaysia (RTM) telah pun menyatakan kesediaan untuk menyiarkan debat itu secara langsung.

Terbaru, Salleh memberitahu bahawa RTM mencadangkan agar debat 1MDB Arul-Tony Pua diadakan pada jam 9 hingga 10 malam Jumaat ini, iaiatu 6 Nov 2015 di Studio 1 tanpa penonton.

Selain itu, Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi menyifatkan debat ini sebagaipeluang untuk menyerlahkan keberanian dan kejantanan masing-masing bagi mencari kebenaran berhubung isu menyelubungi syarikat pembangunan strategik itu.

K7L : Apa cerita!..

1 ulasan:

  1. Kenalkan nama saya Pak ,Beny Sutomo betul-betul mengakui bahwa ramalan AKI SAIF bener-bener top dan di jamin “JITU” 100% tembus adapun ramalan ini di dapat melalui “RITUAL KHUSUS” jadi anda jangan ragu-ragu lagi untuk mengikuti ritual AKI SAIF karena nomor ritual AKI SAIF meman selalu tepat dan terbukti, jika anda mau bukti bukan rekayasa silahkan HUBUNGI/SMS di ((( 081355048468))) dan cukup bergabung dengan AKI SAIF untuk menyelesaikan syaratnya anda sudah bisa mendapatkan angka 2D 3D 4D yang bisa merubah nasib anda sekeluarga karna saya sudah membuktikanya 3X putaran bener-bener langsung tembus dan kini sekarang giliran anda Semua untuk membuktikan Trima Kasih.

    ReplyDelete

Nak Pesan Awal-Awal

Keris 7 Lok kata :
korang sume nak komen apapon..aku tak kisah..tapi kalau komen tu boleh didakwa di mahkamah..aku akan bekerjasama dengan pihak berkuasa dan tidak akan bertanggung jawab ke atas komen yang korang buat..anda tulis..anda dapat...

Arkib Keris 7 Lok

busuk