05/06/2013

Malaysia Perlu Tegas Berkenaan Etnik Rohingya - @KhairyKJ Perlu Pertimbangkan Untuk Boikot Sukan Sea Di Myanmar!
Beberapa hari yang lepas, Keris ada bersembang dengan rakan blogger, RMH berkenaan isu ini. Pada mulanya dia yang timbulkan persoalan dan setelah itu kami sama-sama merasakan isu Sukan Sea perlu ada tindakan tegas. Tegas yang bagaimana? Umum tahu pada penghujung tahun ini Sukan Sea yang merupakan acara sukan dwitahunan ASEAN diadakan di Myanmar. Tapi lupakah kita akan kesengsaraan kaum Rohingya yang beragama Islam di sana?

Kemelut kaum tersebut dikatakan sangat teruk dan seakan-akan tiada tindakan tegas daripada kerajaan Myanmar dalam menyelesaikan polemik tersebut. Pandangan rakan Keris ada menyebut akan perlunya ketegasan daripada Malaysia yang merupakan anggota penting ASEAN.

Mungkin Menteri Belia Dan Sukan, YB Khairy Jamaluddin boleh bertindak tegas dengan mengkaji jika perlu untuk boikot sukan tersebut pada tahun ini atas sebab tanda protes kegagalan mereka menangani konflik etnik Rohingya yang melarat di sana.


Tindakan boikot ini bukan bermakna Malaysia mencabuli polisi tidak campur tangan isu dalaman negara lain, tetapi ia akan lebih tertumpu kepada solidariti serantau ke arah menyelamatkan etnik tersebut.

Ia juga boleh menjadi mesej keprihatinan rakyat Malaysia yang cukup jelas kepada etnik Rohingya daripada terus bergelumang dengan konflik yang tidak henti-henti.
Bayangkan apa nasib mereka sekarang? Keris menulis untuk memohon pertimbangan daripada YB Khairy untuk meneliti isu ini agar Malaysia menjadi negara contoh kepada Keamanan di mata dunia.

K7L : Kasihanilah mereka..jika tidak dapat bantu secara fizikal, tak salah bantu secara halus pula..

1 ulasan:

 1. Setuju....
  Malaysia BOIKOT saja sukan berkenaan.....
  Isu KEAMANAN lebih penting dari dapat Pingat Sukan.......

  Tanpa KEAMANAN.....masa/tempat pun takde untuk nak bersukan.....
  boleh ke bersukan dalam keadaan Ketegangan/Peperangan/Huru-Hara ?

  Lagi Baik...kalau pada masa yang sama Kita Berkempen Anjurkan Sukan yang Gilang Gemilang di Seluruh Malaysia.....Kita lebih Selesa Bersukan Di Tanah Air yang Aman....

  ReplyDelete

Nak Pesan Awal-Awal

Keris 7 Lok kata :
korang sume nak komen apapon..aku tak kisah..tapi kalau komen tu boleh didakwa di mahkamah..aku akan bekerjasama dengan pihak berkuasa dan tidak akan bertanggung jawab ke atas komen yang korang buat..anda tulis..anda dapat...

Arkib Keris 7 Lok

busuk