01/08/2013

Kanak-Kanak Islam Uighur Diterajang Kepalanya Di China #SaveIslam
Ya Allah. Sedihnya Keris bila lihat anak kecil muslim ini disepak terajang dan digelakkan dalam keadaan ketakutan. Mendidih rasa darah melihat kekejaman yang berlaku. Tangan anak kceil itu dipatahkan bagai ranting kayu. Biadap! 

Inilah yang akan terjadi andai Islam menjadi minoriti. Bangsat betul mereka yang membuat kekejaman terhadap insan yang lemah. Bangsat! Bangsat! Bangsat!

Orang Islam Uighur di Xinjiang, barat China, wilayah kaya petroleum telah lama ditindas agama dan ekonomi oleh rejim komunis China sejak 60 tahun dulu.

Orang Uighur berjumlah 8 juta dulu adalah majoriti di Xinjiang (nama lama Turkmenistan Timur) wilayah luas gurun dan gunung merupakan 1/6 China dan pintu masuk Asia Tengah.

Hari ini orang Uighur berjuang mempertahankan budaya dan tradisi mereka berdepan dengan dasar migrasi 1.2 juta orang China etnik Han ke Xinjiang. Eksploitasi sumber tenaga Xinjiang membuat Urumqi ibu negeri menjadi bandar metropolis moden. Peluang ekonomi disapu oleh kaum pendatang China menyebabkan orang tempatan Uighur ketinggalan dibelakang.
Kerajaan China takut orang Uighur guna agama menyokong 3 kuasa; extremis, separatis dan terroris yang mahu memisahkan Xinjiang dengan China.

Penindasan agama yang menyedihkan seperti berikut:

 • Tidak boleh sembahyang Jumaat di Masjid. 
 • Masjid ditutup. 
 • Tidak boleh menunaikan Haji. 
 • Tidak boleh ceramah agama. 
 • Tidak boleh memiliki senaskah Al-Quran. 
 • Pasport antarabangsa dinafikan. 
 • Bawah umur 18 tidak boleh pergi masjid. 
 • Ustaz yang tidak dapat kelulusan ceramah dibenarkan dilarang berdakwah dan hilang tauliah. 
 • Tidak boleh menunaikan ibadah puasa, bersolat tarawih dan sebarang aktiviti keagamaan. 
 • syarikat-syarikat swasta menyediakan makanan tengah hari buat pekerja beragama Islam dan mereka boleh kehilangan kerja atau bonus tahunan sekiranya enggan makan. 
 • golongan pelajar beragama Islam disediakan bekalan makanan semasa waktu rehat sepanjang bulan Ramadan. 
 • restoran-restoran di kawasan yang mempunyai ramai penduduk Islam juga diarah menjalankan perniagaan walaupun ketika hari siang. 
Sehari sebelum Ramadan, seramai 18 maut dan 31 yang lain cedera dalam dua pertempuran etnik terbaru di Xinjiang, dua tahun selepas insiden berdarah di wilayah ini mengakibatkan 200 maut sementara 1,700 yang lain cedera.

Xinjiang dicemari pergolakan sejak beberapa tahun kebelakangan ini, melibatkan pertempuran antara etnik Uighur dengan kumpulan majoriti China Han di ibu negara, Urumqi pada Julai 2009. 

Penindasan keatas umat Islam Uighur di China adalah lebih teruk dari aspek kebebasan dan tekanan Yahudi ke atas umat Arab di Palestin sehinggakan untuk berpuasa pun tak boleh.

Dari sini juga Umat Islam sepatutnya sedar – dan musuh mereka telah lama sedar akan hakikat ini – bahawa kekuatan Umat Islam itu sebenarnya adalah terletak kepada aqidah dan ajaran yang terkandung di dalam Islam itu sendiri.

Ini juga dijelaskan oleh Allah swt di dalam Al-Quran. Hakikat ini juga dinasihatkan oleh para Malaikat kepada manusia yang menjadi kekasih-kekasih Allah swt dalam firmanNya bermaksud, ‘Dan orang-orang yang berkata “Tuhan kami adalah Allah’ kemudian mereka istiqamah (dengan ajaran dan perjuangan agama Allah), Malaikat turun kepada mereka (seraya berkata) ‘Jangan kamu takut dan jangan pula kamu bersedih hati. Bergembiralah dengan Syurga yang dijanjikan untuk kamu’. Kami adalah wali-wali Allah dan kekasih-kekasihNya … “ (Al-Quran).


Di Malaysia kita boleh lihat belang DAP semakin terserlah apabila laungan azan di masjid diarahkan supaya diperlahankan agar tidak mengganggu masyarakat cina. Itupun masih belum ada yang sedar.

Malah umat Islam di Pulau Pinang juga ditindas. Tempat tinggal diroboh atas alasan pembangunan. Di Kedah, pemimpin Islam terpaksa tunduk dengan kehendak DAP. Apalagi jika di Selangor, pemimpin Islam sanggup sujud di kaki DAP..Demi mengekalkan kuasa.

Jika kita lihat keadaan masyarakat Islam Uighur di Urumqi masih belum cukup menginsafkan, tak tahulah nak cakap apa lagi.

K7L :Mudah-mudahan Allah melindungi Malaysia ini dari cengkaman DAP...

0 ulasan:

Post a Comment

Nak Pesan Awal-Awal

Keris 7 Lok kata :
korang sume nak komen apapon..aku tak kisah..tapi kalau komen tu boleh didakwa di mahkamah..aku akan bekerjasama dengan pihak berkuasa dan tidak akan bertanggung jawab ke atas komen yang korang buat..anda tulis..anda dapat...

Arkib Keris 7 Lok

busuk