18/09/2013

Warkah Raihan Sulaiman Palestine Buatkan Calon Ketua Wanita UMNO Lain Goyang?
Assalamualaikum W.B.T

Segala puji hanya untuk Allah, Tuhan Sekalian Alam. Pemberi rezeki siang dan malam. Pemilik segala yang ada di bumi dan di langit.

Sejak kebelakangan ini, begitu ramai yang prihatin dengan niat saya untuk bertanding sebagai Ketua Wanita UMNO. Ada yang mempersoal dan tidak kurang juga menyokong penuh niat saya ini. Kepada anda semua, saya panjatkan syukur kepada Yang Esa, hanya Dia mampu membalas jasa baik kalian.

Saya mengambil keputusan untuk bertanding bukan atas niat suka-suka. Anda semestinya tahu risiko disebalik keinginan saya ini. Seperti ditemubual oleh Buletin Rakyat tempoh hari, saya menegaskan bahawa niat utama saya ialah menjadikan Sayap UMNO ini mantap seiring dengan agenda parti. Wanita UMNO tidak perlu direvolusikan atau ditukar jenama, kerana kita kuat, tetapi sayap ini perlu dikembalikan kepada zat dan roh agar Sayap ini boleh terbang lebih tinggi dan lebih jauh.

Semua menerima hakikat bahawa UMNO adalah parti terkuat di Malaysia. Lim Guan Eng mahupun DS Anwar Ibrahim juga menyedari hakikat ini. Tetapi, kita perlu juga bermuhasabah akan kekuatan parti. Apakah apabila kita kuat, kita sudah tidak perlu memperbaiki diri? Kalau perlu, timbul persoalan lain, apakah jenis atau kaedah yang akan saya gunapakai untuk menambahbaik Wanita UMNO?

1. Saya akan menggunakan pendekatan Wasatiyyah. Ramai mungkin tidak mengetahui bahawa sepanjang PRU yang lepas, Saya telah diminta untuk membantu jentera kempen UMNO Terengganu untuk turun ke akar umbi memberikan ceramah-ceramah untuk parti keramat ini. Sepanjang pendekatan saya ini, saya mengambil kaedah kembali kepada fitrah. Mengenal erti UMNO. Menyedarkan rakyat bahawa UMNO yang perjuangkan kemerdekaan dahulu kala masih dan tetap relevan untuk pertahankan kemerdekaan pada hari ini. Saya seru untuk kembali kepada fitrah. Sebab yakinlah, apabila seseorang kembali kepada fitrah, saat itulah mereka akan mengutamakan agama dan bangsa mereka.

2. Dari penghayatan Wasatiyyah ini, Saya akan kembangkan konsep ini untuk diterapkan kepada seluruh jentera kepimpinan Wanita UMNO. Saya dambakan keseluruhan pemimpin-pemimpin wanita kelak akan utuh dengan nilai kesederhanaan, akur kepada kepimpinan dan sayang kepada rakyat yang memerlukan kita. Pasti anda impikan Wanita UMNO kelak sentiasa menjadi nadi denyut rakyat. Telinga dan bahu kepada rakyat. Memeluk rakyat dengan penuh kasih sayang dan menjadi agen pendamai rakyat. Ini yang perlu Wanita UMNO lakukan kelak.

Benar, zaman sudah berubah. Tetapi, nilai kasih sayang tetap akan mengubat hati duka dan mencantum erat rakyat dan UMNO. Percayalah.

3. Pengalaman saya lebih 25 tahun bersama golongan anak yatim memberi saya kekuatan untuk memegang tampuk Wanita UMNO. Malah, pengalaman bersama akar umbi di Terengganu selama lebih 11 bulan telah membawa saya untuk membantu Wanita UMNO. Saya melihat dan memerhati, Wanita UMNO cukup kuat diperingkat akar umbi, tetapi kekuatan ini harus diakari dengan suatu fahaman yang jelas agar Sayap ini tidak sesekali terpecah. Jesteru, Saya merancang untuk memperkasakan Wanita UMNO sebagai Ibu Rakyat dengan dengan mewajibkan setiap cawangan mempunyai perancangan secara strategik untuk membangunkan kepimpinan Wanita UMNO luar bandar. Ia bukan soal berkursus atau berseminar, tetapi aktiviti grassroot perlu dilaksankanakan pada frekuensi yang tetap. Seorang Ibu tidak akan datang dan meninggalkan anak-anak mereka begitu sahaja. Ingat! Konsep Wasatiyyah akan menjadi modul utama dalam kepimpinan Wanita UMNO kelak.

4. Untuk skop wanita bekerjaya, Saya cukup berharap agar Wanita UMNO dapat "engage" dengan mereka secara terus dan telus. Mereka sukar mendekati parti keramat ini kerana mereka tersalah faham akan konsep eklusiviti yang ada. Tetapi kelak, Wanita UMNO perlu untuk menubuhkan satu unit khas untuk engagement ini. Wanita bekerjaya bukan sahaja aset negara tetapi aset bangsa dan agama kita. Jesteru, tugas Wanita UMNO adalah menjadi penghubung mereka ini dengan kerajaan juga dengan rakyat. Dengan cara inilah, segala dasar kerajaan akan lebih mesra wanita.

5. Untuk terus maju dan berdaya saing, Saya juga impikan untuk melahirkan lebih ramai Speaker/Orator/Penceramah daripada kalangan Wanita. Mereka-mereka ini akan dibimbing untuk membimbing rakyat di luar sana. Kita tidak mahu melahirkan penceramah yang retorik semata-mata, tetapi memahami asas perjuangan dan dipadu dengan ilmu semasa seperti perihal ekonomi, isu global dan sosial. Ini akan meningkatkan lagi keupayaan dan kekuatan sayap ini.

Kenyataan ini hanyalah bersifat idea. Saya akan kemukakan kenyataan penuh berkaitan dengan Menifesto dan Pelan Memperkasa Wanita UMNO sebagai Ibu Rakyat selepas saya mencalonkan diri secara rasmi kelak. Segala cadangan dan idea berkaitan menwasatiyyahkan Wanita bolehlah diemelkan terus ke raihan4umno@gmail.com

Mungkin saya bukan calon popular. Saya juga mengakui perkara ini sebelum saya menawarkan diri, tetapi ini bukanlah satu risiko yang besar kerana. Saya cukup percaya, perwakilan kelak sudah bijak menentukan siapakah yang layak, malah isu popular atau tidak bukan isu utama. Mereka undi, pada hemat dan pemerhatian mereka terhadap kualiti calon. In sha Allah.

PadaNya kita berserah.

Daripada:
Raihan Suleiman Palestine


K7L : Jika Azalina tidak berani untuk bertanding Ketua Wanita..Keris sokong Kak Raihan untuk bawa perubahan dalam UMNO..

1 ulasan:

 1. Saudara Blogger

  Mohon anda siarkan posting ini yang sebelumnya telah saya kirim ke Blog Ridhuan Tee sebagai respon kepada artikel beliau bertajuk Mengubat Hati Melayu. Saya mahu supaya semua melayu yang terlalu ghairah dengan Tahalus Siasi PAS-DAP nampak kesan buruk yang menanti kita (melayu/islam) jika PAS masih mahu berTahalus Siasi dengan DAP. Berbanyak terima kasih dari saya jika anda sudi menyiarkan.

  TAHALUS SIASI atau TAHALUS SIAO-SI. Which is which ? (Yang mana satu ?)

  (Melayu tidak bersatu hati. Masing-masing mempunyai agenda tersendiri. Melayu tidak mahu dengar nasihat sesama Melayu. Melayu memandang rendah sesama Melayu. Inilah hati Melayu) .. seperti yang ditulis oleh Ridhuan Tee

  Benar dan benar dan memang benaaarrrrrrrrr ........

  Ini lah dia puncanya melayu semakin lama semakin lemah dalam penguasaan politik di negara ini.

  Saudara Ridhuan, izinkan saya menambah sikit lagi kepada kenyataan anda itu ...

  " Melayu adalah satu kelombok masyarakat yang hidup penuh dengan kepura-puraan. Melayu juga adalah pelakon yang paling hebat di pentas sandiwara di negara ini "

  Saya ada fakta, ini bukan tuduhan liar. Hanya melayu yang " membuta babi " sahaja yang tidak mahu menerima hakikat. Ini dia faktanya :

  MELAYU BERSATU HATI, BERSATU MATLAMAT, BERSATU PERBUATAN DALAM SOLAT TAK KIRA SAMA ADA SOLAT NAFSI (SENDIRI-SENDIRI) ATAU SOLAT JAMAAH KERANA AGAMA MEREKA HANYA MENERIMA DAN MENGIKTIRAF SOLAT YANG SEBEGITU RUPA SAHAJA. LALU MEREKA MENIPU TUHAN MEREKA (ALLAH) SEOLAH-OLAH MEREKA BERSATU SEBAGAIMANA YANG DIPERINTAHKAN OLEH TUHAN MEREKA. SETELAH SELESAI SOLAT MAKA MEREKA KEMBALI BERCAKARAN HANYA KERANA MEREBUT KUASA DAN BAHAGIAN, WALHAL MEREKA SEPATUTNYA DUDUK BERBINCANG SESAMA JAMAAH UNTUK MEMBAHAGIKAN KUASA DAN BAHAGIAN SAMA RATA SAMA ADIL DI KALANGAN MEREKA ATAS NAMA SEMANGAT PERMUAFAKATAN ISLAM.

  Saya tidak takut mahu mengatakan ADA MELAYU YANG SANGAT SADIS KEPADA TUHAN MEREKA SEHINGGA TERGAMAK BERPAKAT DENGAN MUSUH ISLAM UNTUK MENEGAKKAN ISLAM DI BUMI MALAYSIA INI SEDANGKAN SAUDARA SEISLAM ADA DI SEKELILING MEREKA.

  Saya ingin mengingatkan kepada kelompok melayu tersebut HANYA MUSUH ISLAM YANG GILA (SAKIT MENTAL) SAHAJA YANG AKAN DENGAN IKHLAS MEMBANTU ANDA UNTUK MENEGAKKAN AGAMA ISLAM.

  Saya ingin bertanya kepada kelompok melayu tersebut ANDAI KATA MEREKA (MUSUH ISLAM) MINTA ANDA MEMBANTU MEREKA BERJUANG UNTUK MENEGAKKAN AGAMA MEREKA ADAKAH ANDA SANGGUP ATAS NAMA TAHALUS SIASI.

  Saya ingin memperbetulkan persepsi anda ANDAI KATA ANDA TIDAK SANGGUP UNTUK MEMBANTU MUSUH ISLAM DALAM PERJUANGAN MENEGAKKAN AGAMA MEREKA, SEDANGKAN ANDA DI BANTU OLEH MEREKA (MUSUH ISLAM) DALAM PERJUANGAN UNTUK MENEGAKKAN AGAMA ISLAM .. Jangan anda sebut permuafakatan anda dengan mereka sebagai TAHALUS SIASI .. paling tepat sebut saja sebagai TAHALUS SIAO-SI (KERJASAMA GILA-MATI).

  Apa itu TAHALUS SIAO-SI : Satu pakatan diantara dua pihak yang secara terang dan nyata bermusuhan sejak berzaman, dengan matlamat untuk mengalahkan satu lagi pihak yang menjadi musuh bersama mereka, dan setelah berjaya mengalahkan musuh bersama, mereka akan kembali bermusuhan seperti keadaan sebelum terbentuknya TAHALUS SIAO-SI diantara mereka.

  Saya katakan pakatan PAS-DAP sebenarnya jatuh dalam kategori TAHALUS SIAO-SI. Maksud saya, setelah Umno berjaya dijatuhkan maka PAS dan DAP akan kembali bermusuhan seperti sebelumnya, malah saya jangka akan lebih dahsyat lagi. Dan akhirnya keamanan dan kesejahteraan negara akan menjadi GILA dan akan ada rakyat yang MATI (Terkorban).

  Wahai umat islam khasnya yang menyokong PAS, ingat lah BAHAWA PARA PEMIMPIN PARTI KAMU SEDANGKAN MENGADAKAN SATU BENTUK PAKATAN GILA DENGAN DAP (MUSUH ISLAM) YANG AKHIRNYA BOLEH MENYEBABKAN ISLAM MATI DI BUMI MALAYSIA INI.

  Sedar lah kalian sebelum terlambat. Hayati dan fahami kebimbangan yang diluahkan oleh seorang lelaki bangsa Cina yang dahulunya bernama Tee Chuan Seng tetapi kini beliau merasakan dirinya adalah sebahagian daripada bangsa Melayu kerana beliau seagama dengan kita.

  Ana Muslimah

  ReplyDelete

Nak Pesan Awal-Awal

Keris 7 Lok kata :
korang sume nak komen apapon..aku tak kisah..tapi kalau komen tu boleh didakwa di mahkamah..aku akan bekerjasama dengan pihak berkuasa dan tidak akan bertanggung jawab ke atas komen yang korang buat..anda tulis..anda dapat...

Arkib Keris 7 Lok

busuk