11/06/2014

Sampai Bila Melayu Dituduh Rasis Walhal DAP Yang Rasis?


Apa dah jadi dengan negara ini?


Cuba tengok antara pelanggan kepada kilang yang diskriminasi bumiputera.Tak hairanlah kajian yang dibuat oleh pensyarah UKM membuktikan bahawa bumiputera sememangnya di anaktirikan di bumi sendiri.

Diskriminasi Terhadap Graduan Melayu Untuk Mendapatkan Pekerjaan

 

BANGI, 4 Jun 2013 – Kedudukan bangsa seseorang calon lebih diambil kira jika dibandingkan dengan kualiti kelayakan untuk dipanggil temu duga mendapatkan pekerjaan dalam syarikat dimiliki orang Cina dan syarikat Antarabangsa di negara ini.

Ini adalah penemuan dua orang pensyarah kanan Dr Lee Hwok Aun dan Dr Muhammed Abdul Khalid dari Jabatan Pengajian Pembangunan, Universiti Malaya hasil suatu eksperimen selama enam bulan yang mereka lakukan untuk mengetahui sama ada panggilan untuk temu duga calon-calon yang memohon didasarkan kepada etnik pemohon.

Dr Lee membentangkan penemuan mereka di seminar “Tahap Diskriminasi: Bangsa dan pengambilan Graduan di Malaysia” anjuran Institut Kajian Malaysia dan Antarabangsa (IKMAS), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) di sini hari ini.

Apa yang dihasilkan adalah berdasarkan suatu kajian mereka terhadap syarikat-syarikat di sini dengan menghantar ‘resume’ kelayakan calon rekaan terdiri dari Melayu dan Cina yang mempunyai kelayakan yang hampir serupa yang baru lulus universiti kepada syarikat yang mengiklankan kerja kosong.

Analisa jumlah panggilan untuk di temu duga hasil dari permohonan yang mereka hantar itu mendapati secara keseluruhan 22.1% daripada pemohon Cina menerima panggilan untuk ditemu duga berbanding dengan hanya 4.2% pemohon Melayu yang dipanggil.

Dr Lee berkata mereka amat berhati-hati memastikan resume yang dihantar adalah hampir sama dari segi kualiti antara pemohon Melayu dan Cina untuk mengetahui apakah pemilihan berdasarkan bangsa pemohon.

Beliau bagaimana pun mengingatkan media berhati-hati membuat rumusan kerana kajian mereka hanya untuk mengetahui perbedaan pemilihan calon bukannya untuk mengetahui kenapa graduan Cina dipilih.

Walau bagaimanapun, beliau mengakui wujudnya diskriminasi terhadap graduan Melayu dari majikan. Didapati 24% pemohon berbangsa Cina dipanggil untuk temu duga berbanding hanya 6.8% pemohon Melayu diterima untuk temu duga bagi syarikat milik Cina.

Kajian mereka juga mendapati syarikat dimiliki Melayu sendiri memilih pemohon Cina di mana kadar panggilan balik terhadap pemohon dari graduan Cina adalah 6.8 % berbanding hanya 4.8% untuk graduan Melayu.

Dr Lee tidak pula mengatakan apakah itu menunjukkan orang Melayu tidak mendiskriminasi kaum Cina.

Bagi syarikat Antarabangsa 22.9% calon Cina dipanggil untuk temu duga manakala tidak seorang pun calon Melayu menerima panggilan.

 

Kajian Dr Lee dan rakannya tidak melibatkan graduan dari luar negara. Bagaimana pun penemuan mereka turut menunjukkan calon dari Universiti Awam yang sudah lama ditubuhkan menjadi pilihan berbanding dengan universiti sewasta.
Dr Lee berharap kajian itu digunakan dalam konteks yang betul. Ia hanya menunjukkan wujudnya diskriminasi terhadap graduan Melayu tetapi untuk mengetahui kenapa berlaku diskriminasi itu kajian yang lebih mendalam perlu dijalankan.

Beliau berharap hasil kajian itu tidak seharunya digunakan untuk menuduh majikan Cina fanatik kaum walaupun terdapat diskriminasi terhadap orang Melayu dan memandangkan Melayu juga adalah kaum majoriti negara ini.

Dr Lee berkata adalah mustahil untuk mengetahui kenapa berlaku diskriminasi demikian tetapi mengakui terdapat isu yang harus ditangani tetapi ini akan menjadi sukar jika penemuan tersebut digunakan sebagai senjata untuk menegakkan agenda tertentu.

Beliau bagaimana pun berkata tentunya ada pihak yang tidak setuju dengan penemuan itu dan cuba menidakkannya tetapi hakikatnya masalah itu perlu diselesaikan.

Tidak ada jalan mudah untuk menyelesaikan masalah rumit mengenai hubungan kaum tetapi ia wajib dibincangkan di peringkat kebangsaan dengan niat yang ikhlas untuk mencari penyelesaian yang adil.

Hadir di seminar tersebut adalah Timbalan Pengarah IKMAS, Prof Dr Tham Siew Yean, ahli akademik dan wakil media. 


Sumber : UKM.my

K7L : Siapa yang rasis sebenarnya?

6 ulasan:

 1. Tak ke KEJADAHnya sy. PENDATANG-CINA-RASIS-DAJAL ni letakkan MD Melayu kat Tikam Batu tu tapi boleh pula nak DISKRIMINASI Bumiputera (lihat di http://www.leadercable.com.my/about.php)! Banyak sy. CINA-RASIS mcm. ni letak muka Melayu jadi MD utk. HIASAN semata - utk. dpt. projek besaq dgn. K'jaan! Kalau ada pekerja Melayu lain pun aku syak hanya sbg. KULI!

  Lihat biodata sy. ni - di
  http://www.leaderuniversal.com/about_leader/boardofDirectors.asp; dan di http://www.leaderuniversal.com/about_leader/seniorManagement.asp

  Baik NGO-NGO Islam/Melayu buat lapuran polis kerana ini jelas MENYALAHI Artikel 153 Perlembagaan Malaysia, yg. mempertahankan hak istimewa BUMIPUTERA, terutamanya BUMIPUTERA ISLAm/Melayu yg. majoriti, dan kita patut minta kuasa EKSEKUTIF DYMM Yang di-Pertuan Agong dan seluruh Kesultanan Melayu diKEMBALIKAN mengikut Perlembagaan Persekutuan terutamanya Perkara-Perkara 3, 37 (1), 153 dsbnya - terutamanya kat negeri-negeri bawah pemerintahan RASIS-BUAS si KAPIRDAJAL DAPBANGKAI/PKRSODOM!

  Kalau pemimpin Islam/Melayu dlm. UMNO/PAS dah tak boleh bela lagi nasib BUMIPUTERA Islam/Melayu; pd. Kesultanan Melayulah, kita harus berpaling untuk minta pertolongan! Lihat artikel yg. sungguh BERNAS ini yg. membuktikan begitu jelasnya PENGIKTIRAFAN pelansongan kuasa EKSEKUTIF Raja/Sultan Melayu (Executive Monarchy - walau tidak mutlak) dari sebelum PENJAJAHAN British-ZIONIS; semasa Perlembagaan Persekutuan digubal, bukan sekadar “Hiasan/Simbol Adat“ (Ceremonial Monarchy), terutamanya dlm. MEMPERTAHANkan ISLAM/umatnya – sepatutnya PENASIHAT-PENASIHAT mcm Haji Mahamad Naser bin Disa, Peguam Kanan Persekutuan, Ahli Lembaga Pemegang Amanah Dewan Amal Islami (DAMAI) - di lantik sbg. PENASIHAT TULEN dlm MT UMNO, Utusan Melayu dan JPM (ketiganya yg. disyaki sudah dikuasai si LIBERAL-plg-merbahaya) – lihat di https://akarimomar.wordpress.com/tag/perlembagaan-persekutuan/ , Hijrah Minda: Agenda Transformasi Islam , Haji Mahamad Naser bin Disa[1], 7 April, 2012!

  Biaq satu dunia tahu betapa fakta SEJARAH penting ini yg. telah lama diSEMBUNYIkan, betapa DAJALnya agenda PENJAJAH British-ZIONIS dan betapa makin kurang ajaqnya puak PENDATANG/PENCEROBOH RASIS – yg. tidak pernah tahu berterima kasih walau dapat MENJAJAH TEMASIK dgn.begitu mudah, dan bagaimana pemimipin ISLAM/Melayu kita dipaksa memberikan kerakyatan kepada BERJUTA mereka, dgn. begitu mudah, tanpa persetujuan TULEN dari rakyat biasa dari BUMIPUTERA ISLAM/MELAYU pun!

  Dan juga SAMAN BERJUTA syarikat ni dan mana-mana syarikat yg. diskriminasi pd. Bumiputera - apalagi bila terangan melanggar undg-undg spt dlm iklan mencari pekerja tu; termasuklah juga yg. mahukan pekerja hanya bercakap Cina kerana ini melanggar Artikel 152 Perlembagaan Malaysia!

  Patutnya K'jaan PAKSA quota ke atas sy. Bukan BUMIPUTERA termasuk sy. Barat - mereka mesti menghantar lapuran pekerja dan dari situ, dan mana-mana sy. Malaysia yg. hendakkan projek terutamanya yg. mega dan termasuk di Dunia Islam - dari situ, K'jaan boleh menilai samada Bumiputera terutamanya Bumiputera Islam/Melayu diDISKRIMINASI, dan menganalisajuga secara mendalam, kalau ada pekerja Islam/Melayu pun adakah sbg. HIASAN dan hanya sbg. KULI?!

  Makcik Sambal Belacan – PERTAHAN ISLAM/umatnya, Kesultanan Melayu, Bahasa Melayu, hak BUMIPUTERA Melayu dan BUMIPUTERA lain; dan hak orang miskin dari semua bangsa yang hormat Islam, dan bangsa dan hak Bumiputera (Bumiputera juga bermakna Pribumi/Orang Asal-Asli/Indigenous/Native/Aboriginal/First Nation).

  ReplyDelete
 2. tidak ada apa yang baru terhasil dari kajian yang dijalankan melainkan meengungkapkan apa yang selama ini tuduhan dan anggapan kini menjadi fakta yang disokong dengan statistik yang sah. sejak sekian lama memang telah menjadi rahsia umum bahawa layanan terhadap orang Melayu oleh majikan Cina dibezakan kerana bangsanya semata-mata. Hal ini bukan terhad kepada graduan semata-mata. Di peringkat perkeranian pun perkara yang serupa berleluasa.

  Tidak perlu susah payah untuk menyiasat puncanya atau sebab berlaku keadaan sedemikian. Fenomena sedemikian adalah naluri semulajadi. Sekiranya orang Melayu menjadi majikan pun, sudah tentu mereka akan mengutamakan orang Melayu untuk diambil bekerja dan diberi pelbagai kemudahan. Masalah sebenarnya ialah kurangnya orang Melayu yang menjadi majikan. Dengan kata lain, oran Melayu masih kurang menceburkan diri dalam dunia perniagaan skala sederhana dan besar berbanding dengan orang Cina. Selagi orang Melayu tidak mengorak langkah berani secara besar-besaran menceburi dunia perniagaan sebagai usahawan tulen, bukan ceo glc, masalah yang disahkan melalui kajian berkenaan akan berterusan.

  ReplyDelete
 3. OI si Berasiam, BANGANG lu! Lu nak salahkan BUMIPUTERA Islam/Melayu kerana dilayan dgn. RASIS oleh bangsa PENDATANG/PENCEROBOH KAPIRDAJAL, yg. asalnya dibawa PENJAJAH Brtish-ZIONIS LAKNAT?! Dan lu bilang ini semulajadi?! lu punya ekoq ni si PENDATANG/PENCEROBOH KAPIRDAJAL PENGGANAS SODOM Red BeanBANGKAI-CELAKA aaahh?!

  PI BERAMBOS lu punya ekoq kat KANDANG DAPBANGKAI-CELAKA-si-RASIS-no-1!

  ReplyDelete
 4. Melayu tetap di anggap rasis selagi ada binatang2 BABI pemimpin melayu yang menjilat puki cina BABI.
  Tanah terjual negara tergadai gara BABI Melayu yg mcm.
  Pemimpin Melayu BABI penjilat puki cina babi sedarlah kamu sebelum mampus nanti.
  Lahanat atas kamu wahai Babi2 pemimpin melayu lahanat yang sanggup merosakkan Agama,Bangsa dan Negara.
  Bagus letak jawatan.Jangan perasan anda hebat.
  Ini termasuk PKR LAKNATULLAH dan PAS laknatullah serata pemimpin Melayu BN yang laknatullah penjilat puki cina babi Laknatullah

  ReplyDelete
 5. kadang2 org Melayu sndri x mau tolong bangsanya sendiri.. saya sndri prnah merasa bgaimana sbuah syrikat bumiputera menganak tirikan graduan Melayu..apa perasaan anda, msuk kerja sama dgn yg bukan Bumiputera, tpi sama2 baru keluar U, sama2 bru nk mgenal alam pekrjaan, sama2 ada kelulusan yg setaraf... ...tpi yg Melayu bjawatan kerani n yg sorg lagi bejawatan eksekutif...mana KEADILANNYA??? atas alasan yg bngsa tu kuat berkerja.

  ReplyDelete

Nak Pesan Awal-Awal

Keris 7 Lok kata :
korang sume nak komen apapon..aku tak kisah..tapi kalau komen tu boleh didakwa di mahkamah..aku akan bekerjasama dengan pihak berkuasa dan tidak akan bertanggung jawab ke atas komen yang korang buat..anda tulis..anda dapat...

Arkib Keris 7 Lok

busuk