23/06/2016

Tutup Pulau Jerejak Tanpa NOTIS? - Apa Yang Cuba Disembunyikan LGE?Aneh. Pelik. Janggal. Keris terasa amat pelik apabila membaca artikel Utusan tempohari yang mana melaporkan :

Penutupan pusat peranginan tropika di Pulau Jerejak di sini oleh Kerajaan DAP Pulau Pinang tanpa sebarang notis awal menimbulkan pelbagai persoalan banyak pihak.

Ketua Biro Pelancongan Pemuda Gerakan negeri, Yap Kheng Chew berkata, pusat peranginan tropika di pulau ber­kenaan mula ditutup sejak minggu lalu.

Katanya, perkara berkenaan perlu dijelaskan kerana melibatkan imej negeri ini sebagai lokasi yang sering menjadi pilihan pelancong dari dalam dan luar negara.

“Minggu lepas, saya dan keluarga datang ke sini untuk menaiki feri ke Pulau Jerejak namun dimaklumkan pusat peranginan itu ditutup dan perkhidmatan feri juga tidak beroperasi.

“Pada mulanya saya menyangka pusat peranginan berkenaan ditutup untuk kerja-kerja penyelenggaraan atau penganjuran majlis tertutup, namun pemeriksaan sekali lagi selepas itu mendapati masih tidak dibuka,” katanya kepada pemberita di sini baru-baru ini.

Sehubungan itu, beliau mahukan penjelasan daripada Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Pelancongan negeri, Danny Law Heng Kiang mengenai status sebenar pusat pelancongan tersebut yang ditutup tanpa sebarang notis.

Dalam masa sama, ujarnya, rakyat negeri ini wajar dimaklumkan sama ada penutupan ber­kenaan bersifat sementara atau Kerajaan DAP Pulau Pinang mempunyai pelan pembangunan lain di situ.

Selain itu, kata beliau, persoalan juga timbul apabila Lembaga Pembangunan Pulau Pinang (PDC) yang merupakan rakan kongsi kepada pemilik pusat pe­ranginan berkenaan berdiam diri dalam isu tersebut tanpa sebarang pengumuman.

“Situasi ini jika dibiarkan boleh menjejaskan sektor pelancongan di negeri ini apabila pelancong yang datang dari luar negara hanya mengetahui penutupan ber­kenaan setibanya di jeti untuk ke Pulau Jerejak,” ujarnya.

Tidakkah sesuatu yang pelik apabila kawasan tersebut yang selama ini menjadi tumpuan pelancong secara mengejut ditutup tanpa notis dan pemberitahuan? Apa sebenarnya yang ingin disembunyikan?

Apakah ianya berkaitan dengan pasir? Penambakan ataupun ada lagi cerita yang diselindung sebelum terdedah memandangkan satu persatu perihal kerajaan DAP Pulau Pinang terdedah dengan penyelewengan terancang?

K7L : Something fishy..

0 ulasan:

Post a Comment

Nak Pesan Awal-Awal

Keris 7 Lok kata :
korang sume nak komen apapon..aku tak kisah..tapi kalau komen tu boleh didakwa di mahkamah..aku akan bekerjasama dengan pihak berkuasa dan tidak akan bertanggung jawab ke atas komen yang korang buat..anda tulis..anda dapat...

Arkib Keris 7 Lok

busuk